ΤΟΠΙΚΑ

H Airbnb περιορίζει τη φοιτητική στέγη στον Βόλο

h-airbnb-περιορίζει-τη-φοιτητική-στέγη-στον-β-772990

Αυξημένο αριθμό πρωτοετών φοιτητών καλείται να υποδεχθεί στα 12 Τμήματά του στον Βόλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μαζί η τοπική κτηματαγορά. Το «γλυκό μαρτύριο» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης έχει ήδη ξεκινήσει από τους αριστούχους που είναι σίγουροι για την εισαγωγή τους στις Σχολές της προτίμησής τους και η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων. Ωστόσο η εξεύρεση φοιτητικής στέγης «σκοντάφτει» στη μικρή διαθεσιμότητα νέων και ανακαινισμένων διαμερισμάτων, αλλά και στην… Airbnb που φαίνεται να «δεσμεύει» αρκετά διαθέσιμα διαμερίσματα που αποδίδουν περισσότερα στους ιδιοκτήτες τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φέτος, στα δώδεκα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα εισαχθούν 1.759 πρωτοετείς φοιτητές από το σύνολο των 2.677 που καλείται να υποδεχθεί το θεσσαλικό ΑΕΙ και στις πέντε πόλεις της Θεσσαλίας και στη Λαμία όπου εδρεύουν Σχολές του.

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, στοιχείο που αυξάνει και τη ζήτηση σε διαθέσιμα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό και πρόεδρο του Συλλόγου Κατασκευαστών Νομού Μαγνησίας Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται κυρίως σε δυάρια και μεγάλες γκαρσονιέρες. Ζήτηση υπάρχει επίσης και για τριάρια όταν πρόκειται για συγκατοίκηση δύο φοιτητών που θα μοιραστούν το ενοίκιο.

Οι φοιτητές και οι γονείς τους αναζητούν κυρίως καινούρια διαμερίσματα σε νεόδμητες πολυκατοικίες, χωρίς να απορρίπτουν και παλιότερα με την προϋπόθεση να είναι ανακαινισμένα. «Ανακαίνιση δεν σημαίνει βάψιμο του διαμερίσματος. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα κουφώματα, τα τζάμια, να υπάρχουν καινούρια κουζίνα και καινούριο μπάνιο. Τα παλιά διαμερίσματα που δεν έχουν ανακαινιστεί ενοικιάζονται τελευταία και σε χαμηλές τιμές», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος η αγορά είναι περιορισμένη σε ό,τι αφορά στη διάθεση νέων ή ανακαινισμένων διαμερισμάτων. «Είναι λίγα τα διαμερίσματα που είναι νεόδμητα ή ανακαινισμένα», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Τη διαθεσιμότητα όμως περιορίζει και η Airbnb. Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στον Βόλο επιλέγουν να τα επιπλώσουν και να τα διαθέσουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb αντί να τα νοικιάσουν σε φοιτητές, επειδή έχουν καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. Αυτό αφορά σε δυάρια και κυρίως σε τριάρια που είναι περιορισμένα στην αγορά του Βόλου, αλλά και σε μονοκατοικίες. Οι αποδόσεις μπορούν να αφορούν ακόμη και σε 50 ευρώ ανά βραδιά.

Πού εντοπίζεται η ζήτηση

Η ζήτηση στον Βόλο για φοιτητική στέγη εντοπίζεται από την οδό Αναλήψεως και προς την παραλία και από Παγασών έως Κασσαβέτη. Μεγαλύτερη προτίμηση δείχνουν στο κομμάτι μεταξύ Αναλήψεως – Καρτάλη – Αργοναυτών και Μεταμορφώσεως.

Η «ηλικία» και τα ανακαινισμένα διαμερίσματα δεν είναι τα μοναδικά κριτήρια. Εμφαση δίνεται στην αυτονομία της θέρμανσης προκειμένου και τα κοινόχρηστα να είναι μικρότερα, αλλά και στην ύπαρξη στοιχειώδους εξοπλισμού όπως ψυγείου, ηλεκτρικής κουζίνας.

Οι τιμές σε δυάρια κυμαίνονται σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου από 300 έως 400 ευρώ και σε γκαρσονιέρες από 200 έως 250 ευρώ, ενώ παλιές γκαρσονιέρες μπορεί να βρει κανείς με 150 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου