ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε εκατ. ευρώ από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στη ΔΕΥΑΜΒ

πέντε-εκατ-ευρώ-από-το-φιλοδημοσ-ιι-σ-773342

«Πράσινο φως» για έργα προϋπολογισμού άνω των πέντε εκατ. ευρώ άναψε για τη ΔΕΥΑΜΒ μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Η κατασκευή του δίδυμου αγωγού, η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και έργα τηλεμετρίας στο σύνολο των περιφερειακών υδραγωγείων εντάσσονται στο πρόγραμμα, με την επίσημη έγγραφη έγκριση να αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Αρη Σαββάκη, υπήρξε προφορική ενημέρωση για την έγκριση χρηματοδότησης τριών μεγάλων έργων, δύο στον τομέα της αποχέτευσης και ενός στον τομέα της ύδρευσης.

Το έργο του «δίδυμου» αγωγού αποχέτευσης αρχικώς είχε δρομολογηθεί να κατασκευαστεί με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ. Ωστόσο, αίτημα εγκρίθηκε από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ» και η ΔΕΥΑΜΒ θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει το έργο. Σημειώνεται ότι από τότε που κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός για τη επεξεργασία των αποβλήτων, δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη δεύτερου αγωγού, προκειμένου σε περιπτώσεις βλαβών τα απόβλητα να μην καταλήγουν στη θάλασσα μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά. Με την κατασκευή του «δίδυμου» θα διασφαλιστεί ακριβώς αυτό, ότι σε περιπτώσεις βλαβών τα λύματα θα εξακολουθούν να διοχετεύονται στον βιολογικό για τριτοβάθμια επεξεργασία χωρίς να επιβαρύνεται ακόμη και στο ελάχιστο το περιβάλλον.

Παράλληλα με τον «δίδυμο», χρηματοδοτείται με ποσό περίπου 1,2 εκατ. ευρώ η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ). Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης τα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα. Η «ζωή» τους ξεκίνησε με την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού κι έκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί. Συνεχείς βλάβες απαιτούν διαρκείς επισκευές προκειμένου ο βιολογικός να λειτουργεί χωρίς προβλήματα για το περιβάλλον.

Scada και αυτόματη χλωρίωση

Τα έργα αποχέτευσης δεν είναι τα μοναδικά που εγκρίνονται μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ».

Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης εγκρίθηκε και πρόταση για έργο ύδρευσης σε όλα τα περιφερειακά υδραγωγεία, στα οποία θα τοποθετηθούν σύστημα scada για τον τηλεέλεγχο του δικτύου και ταυτόχρονα σύστημα αυτόματης απολύμανσης το νερού όπως γίνεται στον Βόλο. «Με αυτόν τον τρόπο εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των υδραγωγείων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες από τη Μακρινίτσα και την Πορταριά, μέχρι τον Αγ. Βλάσιο, τον Αγ. Λαυρέντιο, την Αγριά, τα Λεχώνια, τη Ν. Αγχίαλο», υπογράμμισε.

Επικαιροποίηση μελετών

Από τη ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να επικαιροποιηθούν μελέτες που βρέθηκαν στα συρτάρια από την… εποχή του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Πρόκειται για μελέτες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε Μακρινίτσα και Αγιο Βλάσιο οι οποίες δεν υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση, αλλά παρέμεναν στο συρτάρι.

Θα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων των μελετών προκειμένου να υποβληθούν είτε σε επόμενο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» είτε σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για έργα ύδρευσης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι προσκλήσεις για έργα που έχουν ανοίξει αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, μόνο σε έργα αποχέτευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου