ΤΟΠΙΚΑ

«Μόνο με επενδύσεις μπορεί να σταθεί η Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου»

μόνο-με-επενδύσεις-μπορεί-να-σταθεί-η-773350

Το 2016 έπεσαν οι υπογραφές για να πάρει σάρκα και οστά το Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου. Κύριο μέλημα να ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών για τους εγκατεστημένους στην Α ‘ ΒΙΠΕ Βόλου αφενός και αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Έτσι άναψε το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε προς την Α΄ ΒΕΠΕ Βόλου.

Ωστόσο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες γίνονται εκ μέρους του συμβουλίου της Α’ ΒΕΠΕ Βόλου, απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε να «ξαναζωντανέψει» η βιομηχανική περιοχή αφενός και αφετέρου να προσέλθουν νέες επιχειρήσεις. Η απουσία μεγάλων έργων υποδομής όπως της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με τη ΒΙΠΕ, λειτουργούν προς το παρόν σαν «τροχοπέδη».

Το τελευταίο εξάμηνο ο νέος φορέας έχει δεχτεί διερευνητικά τηλεφωνήματα από διάφορες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας κυρίως, αλλά και από την μεταποίηση, που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενδεχομένως να εξέταζαν την προοπτική να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον Βόλο.

«Μόνο μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα» λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ιωάννα Κιντά, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Βόλου, σημειώνοντας παράλληλα πως η συμβολή της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση και ενεργή, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Η διοίκηση του νέου φορέα απαρτίζεται από ιδιοκτήτες και στελέχη των ίδιων των επιχειρήσεων. Σαράντα έξι επιχειρήσεις συμμετέχουν ως μέτοχοι, ενώ ποσοστό άνω του 80% των ενεργών επιχειρήσεων συμμετέχει στη χρηματοδότηση των δράσεων του φορέα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα, από τις συνολικά 119 βιομηχανικές εγκαταστάσεις-ακίνητα της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, ενεργές σήμερα είναι οι 76, κλειστές είναι οι 23, εκ των οποίων οι τρεις έχουν πτωχεύσει, τουλάχιστον 11 υπολειτουργούν και τρεις ανήκουν σε τράπεζες.

Η έλλειψη υποδομών

Η πρόεδρος του Φορέα κ. Ιωάννα Κιντά έχει απευθυνθεί πολλές φορές στην Πολιτεία. Έχει παραδώσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο προς τα αρμόδια Υπουργεία και περιμένει απαντήσεις.

Η διοίκηση της Α’ ΒΕΠΕ Βόλου εκτιμά ότι ένα βασικό έργο υποδομής που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ με το δίκτυο του ΟΣΕ και του λιμανιού του Βόλου. Θα είναι μία μεγάλη επένδυση που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για όποιες επιχειρήσεις θέλουν να επεκταθούν και να επενδύσουν στον Βόλο.

Ο φορέας ζητά επίσης τη θέσπιση και την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση και ανάπτυξη νέων υποδομών. Ακόμη, μεγάλος βραχνάς για τις επιχειρήσεις είναι η διπλοχρέωση των δημοτικών τελών, που λειτουργεί και ως αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδύσεων, σύμφωνα με την κ. Κιντά, για αυτό και προτείνεται να απαλειφθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να προσφέρονται από τον φορέα διαχείρισης.

Εκτιμάται εξάλλου ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μεταβολής της έκτασης και των ορίων του Επιχειρηματικού Πάρκου για ήσσονος σημασίας μεταβολές.

Ζητούμενο τα κίνητρα για τα επιχειρηματικά πάρκα

Η τελευταία ενημέρωση που είχε η πρόεδρος του Φορέα από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι ότι μέσα στο φθινόπωρο, θα ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και νέα εργαλεία, αλλά ενίσχυση των κινήτρων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στις προωθούμενες αλλαγές έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα ενσωματωθούν προτάσεις που κατέθεσε ο Φορέας στον κ. Στ. Πιτσιόρλα όταν επισκέφτηκε τον Βόλο με αφορμή την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

«Χρειαζόμαστε θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για να ενισχυθούν νέες παραγωγικές δραστηριότητες» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κιντά

Για την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν πάντως σε επιχειρηματικά πάρκα, όπως αυτό του Βόλου, το Υπουργείο προσανατολίζεται να θεσπίσει μέτρα όπως:

*Για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να εγκατασταθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης.

*Η διαδικασία για την άδεια λειτουργίας να απλοποιηθεί δραστικά.

*Θα καθοριστεί με σαφήνεια η διαδικασία συγκέντρωσης των χρηματικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την δημιουργία των κοινόχρηστων χώρων και των έργων υποδομής σε αυτά.

*Θα προστατεύεται η βιομηχανική δραστηριότητα από μελλοντικές αλλαγές χρήσεων γης, επ’ αόριστον και για περίοδο εικοσαετίας εφόσον αυτή χωροθετείται σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλης, κ.ά.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου