ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες επισκέπτες στην Πορταριά για την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου

εκατοντάδες-επισκέπτες-στην-πορταρι-773606

Πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο η Πορταριά από εκατοντάδες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αναβίωσης του Πηλειορείτικου Γάμου. Ηταν η 45η αναβίωση από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πορταριάς «Το Ορμίνιον» και με τη συμμετοχή κατοίκων του χωριού.
Η Ιστορία του Πηλιορείτικου Γάμου χάνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν μια ομάδα φίλων και μελών του Συλλόγου «Ορμίνιον» Πορταριάς σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα γεγονός-δρώμενο μεταξύ των χωριανών, των παραθεριστών και επισκεπτών εκείνης της εποχής, που να γίνεται κάθε χρόνο με ένα αντάμωμα, με ένα πανηγύρι. Επιλέχθηκε λοιπόν ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της μικρής αγροτικής κοινωνίας του χωριού, ο γάμος και επινοήθηκε η αναβίωση των εθίμων του παλιού Πηλιορείτικου Γάμου, με πρώτη αναβίωση το 1965. Η Αναβίωση σταμάτησε για λίγα χρόνια στη διάρκεια της δικτακτορίας και επανήλθε πάλι το 1975. Από τότε και με λίγες εξαιρέσεις συνεχίζει την πορεία της στον χρόνο με τη βοήθεια των χορευτών του Ορμινίου και των κατοίκων της Πορταριάς.
Κάθε χρόνο οι κάτοικοι βγάζουν τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίζουν τα άλογά τους, φρεσκάρουν τις παραδοσιακές φορεσιές, ζυμώνουν το ψωμί του γάμου, ετοιμάζουν τον μπακλαβά για τα κεράσματα του γάμου.

Η αναβίωση των εθίμων ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς. Πραγματοποιήθηκαν τα Αρραβωνιάσματα ακολούθησαν τα Αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα μπρατίμια πήγαν στο σπίτι της νύφης και ανάπιασαν το προζύμι, από το οποίο έγινε η κουλούρα του γάμου. Στο τέλος με το ίδιο αλεύρι άσπρισαν τον γαμπρό και τη νύφη για να ασπρίσουν και να γεράσουν.
Χθες Κυριακή, το πρωί, τα μπρατίμια μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεκίνησαν με τα άλογά τους τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά, κερνώντας τον κόσμο και καλώντας στον γάμο. Ακολούθησε η Μεταφορά της Προίκας. Οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα μετέφεραν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου έγινε το κόψιμο του νυφικού. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η πηλιορείτικη φορεσιά (φούστα, τραχηλιά, κοντογούνι, ζώνη, μαφέσι).

Το απόγευμα έγινε το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές ντουφεκιές, οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από τη νύφη και η εντολή για τον γάμο, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού, για το νέο νοικοκυριό.
Όλα τέλειωσαν με τα π’ στρόφια. Το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.
Την Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου που με μεράκι επιμελήθηκαν τα μέλη του Ορμινίου με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας Κωνσταντίνου Μούτου, θα συνοδεύσει η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο (κλαρίνο), Μαρίνα Μπαρούτα (τραγούδι), Μούτο Κωνσταντίνο (λαούτο), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου