ΤΟΠΙΚΑ

Από την λαϊκή στην ανεργία μικροπωλητές

από-την-λαϊκή-στην-ανεργία-μικροπωλητ-773656

Εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα προβλημάτων βρίσκονται οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που οδηγούνται στην ανεργία, διότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η πτώση τζίρου υπερβαίνει το 75% τα τελευταία χρόνια, ενώ μειώνονται δραματικά οι επαγγελματίες που επιχειρούν να εξασφαλίσουν το μεροκάματο στον πάγκο της λαϊκής.

Οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στην λαϊκή φέτος είναι 117, πέρυσι ανέρχονταν σε 165 και πρόπερσι ήταν περίπου 180, γεγονός που αποδεικνύει τον «αποδεκατισμό» του κλάδου.

«Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η πτώση του τζίρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας υποχρεώσεις και τίθεται θέμα αν θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις άδειές μας. Το πλαίσιο των ρυθμίσεων δεν είναι ρεαλιστικό, δεν μπορεί να μας βοηθήσει» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου, πρόεδρος της Ενωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών, Ειδών Ενδυσης, Υπόδησης και Οικιακής Χρήσης Μαγνησίας «Γόρδιος δεσμός»,

Ο ίδιος αναφέρει, παράλληλα, ότι άλλοι παίρνουν σύνταξη και άλλοι φεύγουν από την δουλειά, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ενώ αρκετοί από τους νέους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έλαβαν την άδειά τους το 2015, δηλώνουν προβληματισμένοι για το μέλλον.

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα ποιες επιλογές απασχόλησης έχουν οι επαγγελματίες που αναστέλλουν την δράση τους στην λαϊκή, ο κ. Αϊβαζόγλου επεσήμανε ότι «ορισμένα άτομα που γνωρίζω, παραμένουν σταθερά άνεργα. Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόγραμμα να απορροφηθούμε στον ΟΑΕΔ για κάποιο διάστημα, μέσω του ταμείου ανεργίας».

Βραχνάς οι οφειλές

Πολλά είναι τα σοβαρά προβλήματα που «στοιχειώνουν» την καθημερινότητα των επαγγελματιών όλων των κλάδων, πολύ δε περισσότερο όσων δραστηριοποιούνται στην λαϊκή. «Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι είμαστε στην διαδικασία της υπερχρέωσης», τονίζει ο κ. Αϊβαζόγλου, χαρακτηρίζοντάς την «τεχνητή».

Τεκμηριώνοντας την άποψή του, διερωτάται, πως είναι δυνατόν να αυξάνονται οι απαιτήσεις του κράτους απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες, αντί να τους βοηθάει να ξεπεράσουν την κρίση. «Σε μια περίοδο που μειώνεται ο τζίρος, μειώνονται τα εισοδήματα, αλλάζουν οι προτεραιότητες, αντί να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη, μας ζητούν να καταβάλλουμε προκαταβολικά, τον φόρο της επόμενης χρονιάς» αναφέρει με εμφανή αγανάκτηση ο πρόεδρος των μικροπωλητών.

Τραγική κατάσταση

«Τραγική» χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου, ο οποίος κάνει λόγο για « μια ιδιότυπη μορφή ομηρίας» για τους επαγγελματίες, από την οποία «δεν μπορούν να ξεφύγουν». Παράλληλα επισημαίνει ότι «έχουμε ανάγκη και τα ψίχουλα της ημέρας, αυτά τα λίγα χρήματα, για να επιβιώσει η οικογένειά μας».

Η λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, βρίσκεται στην «ουσιαστική ανάπτυξη, που το αποτέλεσμά της θα μοιράζεται με δικαιοσύνη και όχι στις επιδοτήσεις και τα σχέδια γρήγορου κέρδους» υποστηρίζει ο πρόεδρος των μικροπωλητών των λαϊκών, ο οποίος χαρακτηρίζει «ζοφερό» το μέλλον, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πάγια θέση του είναι ότι η άδεια θα πρέπει να εξασφαλίζεται επ’ αόριστον και όχι να εξωθούνται εκτός επαγγέλματος, οι μικροπωλητές, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου, τονίζει ότι οι αρμόδιοι φορείς και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι επαγγελματίες, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να υιοθετηθούν σωτήριες λύσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, αντί να αιωρείται απειλητικά και να διογκώνεται το χρέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου