ΤΟΠΙΚΑ

Γκάφα του Υπ. Παιδείας – Ξέχασαν τη Μαγνησία από τις περιοχές μετάθεσης εκπαιδευτικών

γκάφα-του-υπ-παιδείας-ξέχασαν-τη-μαγ-774283

Σάλος για την απουσία του Νομού από το ΦΕΚ – Διορθώθηκε με νέα απόφαση

Σάλος στο διαδίκτυο για «γκάφα» του Υπουργείου Παιδείας. Ο Νομός Μαγνησίας εξαιρέθηκε από την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου για τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο ΦΕΚ για τις περιοχές μετάθεσης, η Μαγνησία δεν υπήρχε πουθενά και η Θεσσαλία εμφανιζόταν με… τρεις Νομούς.

Εκπαιδευτικοί, που ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ενδιαφέρονται να μετατεθούν, είδαν έκπληκτοι να απουσιάζει από την απόφαση για τις περιοχές μετάθεσης ο Νομός Μαγνησίας από την περιφέρεια Θεσσαλίας. «Η Μαγνησία δεν υπάρχει πουθενά στο ΦΕΚ», «Μα καλά είναι δυνατόν να ξέχασαν έναν Νομό; Γεωγραφία δεν ήξερε αυτός που συνέταξε τον πίνακα;», είναι μερικά από τα επικριτικά σχόλια που γράφτηκαν κάτω από το ΦΕΚ που αναρτήθηκε από γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα για εκπαιδευτικά θέματα.

Λίγες ώρες αργότερα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση για τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης. «Ο Νομός Μαγνησίας δεν εντάχθηκε στην απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τον επανακαθορισμόπεριοχών μετάθεσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λόγω λάθους του Εθνικού Τυπογραφείου», ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Η αρχική απόφαση προκάλεσε έκπληξη και τοπικά στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που πάντως κατάλαβαν ότι πρόκειται για τυπικό λάθος, το οποίο και διορθώθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση ο Νομός Μαγνησίας χωρίζεται σε δύο περιοχές μετάθεσης, στην Α’ Μαγνησίας που περιλαμβάνει τις περιοχές Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου και στη Β’ Μαγνησίας που περιλαμβάνει τις περιοχές Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Παραμένει το πρόβλημα με τις περιοχές απόσπασης

Μολονότι στη Μαγνησία οι περιοχές μετάθεσης των εκπαιδευτικών είναι διακριτές σε χερσαία και νησιωτική, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις αποσπάσεις.

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών γίνονται στον Νομό και ο αιτών απόσπασης δεν ξέρει αν θα βρεθεί στον Βόλο, στο Πήλιο ή στα νησιά. Το συγκεκριμένο αποτελεί «αγκάθι» κυρίως για την περιοχή της νησιωτικής Μαγνησίας, όπου κάθε χρόνο εντοπίζονται δεκάδες κενά εκπαιδευτικών που καλύπτονται με δυσκολία. Γίνονται αποσπάσεις, αλλά όταν εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στα νησιά, τις ανακαλούν με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμένουν κενές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος μαθημάτων μέχρι να πληρωθούν με αναπληρωτές.

Πάγιο αίτημα είναι ο διαχωρισμός της Μαγνησίας σε δύο περιοχές απόσπασης, όπως ισχύει και για τις
μεταθέσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τη δυσλειτουργία των σχολείων. Σημειώνεται ότι ήδη την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις αποσπάσεων, αφού πρώτα αναρτηθούν τα κενά και τα πλεονάσματα εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι τα κενά υπολογίζονται σε πάνω από 30 σε βασικές ειδικότητες καθηγητών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου