ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή τοπικών προϊόντων στη Συκή

γιορτή-τοπικών-προϊόντων-στη-συκή-774629

«Η ελιά και ο ευλογημένος καρπός της» είναι το θέμα της 2ης γιορτής τοπικών προϊόντων που διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 17 και αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Συκής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» συνεργάζεται με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, την «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου & Βορείων Σποράδων και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού της Ανω Γατζέας Πηλίου, φορείς της περιοχής, που αμέσως «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Συκής.

Πέραν όμως της έκθεσης των τοπικών προϊόντων, αυτό το διήμερο έχει καταρτιστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα, που καλύπτει όλες τις ώρες και αναφέρεται σε πολλές δράσεις. Ειδικότερα:

Σήμερα Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, όπου θα προΐσταται εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Στη συνέχεια, στον προαύλειο χώρο του Ναού θα γίνουν κατατοπιστικές παρεμβάσεις, με το παρακάτω πρόγραμμα: Καλωσόρισμα – χαιρετισμός του Στέφανου Βαούτη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ».

Χαιρετισμός Αντωνίου Βάλβη, μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των Αρχών Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» με θέμα: Η ελιά και ο ευλογημένος καρπός της.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων θα αναφερθεί στο θέμα «Η παραγωγή και επεξεργασία της ελιάς στο Πήλιο».

Η επόμενη ομιλήτρια θα είναι η Αργυρογιάννη Μαρία, φαρμακοποιός, που θα αναφερθεί στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για την ελιά και τη διατροφική της αξία. Τον συντονισμό έχει ο Στέφανος Βαούτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ».

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί περιήγηση των επισήμων στην εκθέματα του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και στα εκθεσιακά περίπτερα με τα προϊόντα της Συκής.

Εκδηλώσεις και δρώμενα

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης επίσης θα παρουσιαστεί το δρώμενο «Σαπούνι απ’ τον τόπο σου…», με άξονα την παρασκευή ντόπιου σαπουνιού από φυσικό ελαιόλαδο με τη συμμετοχή γυναικών της Συκής και του χορευτικού τμήματος γυναικών της Ι.Μ.Δ. «Δημητριάς».

Οι σημερινές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου Πηλίου και του Χορευτικού Συνόλου Γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ».

Αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου, θα συνεχιστεί έκθεση των τοπικών προϊόντων και η έκθεση του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Στις 8.30 το βράδυ θα παρουσιαστεί δρώμενο, με τίτλο «Η ελιά αφηγείται την ιστορία της».

Συμμετέχουν οι μαθητές της Συκής. Επιμέλεια Αλίκη Κουκουμβρή, παιδαγωγός.

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό πανηγύρι και παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί Θάνος Δραγάνης λαούτο, Στράτος Μεγκές κρουστά & τραγούδι, Νώντας Αδάμος ακορντεόν και Γιώργος Διαμαντόπουλος κανονάκι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου