ΤΟΠΙΚΑ

«Αιμορραγία» γιατρών στο εξωτερικό

αιμορραγία-γιατρών-στο-εξωτερικό-774761

Σε 12.408 υπολογίζονται οι γιατροί που έφυγαν από την Ελλάδα για το εξωτερικό από το 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο φοιτητής της Ιατρικής Θεοχάρης Γιαννακόπουλος από την Καλαμπάκα, στο 10ο παγκόσμιο συνέδριο Θεσσαλών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή πολλών ομογενών από τον Βόλο και τη Μαγνησία.

Ο Θεοχάρης Γιαννακόπουλος, φοιτητής της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέφερε, στη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «εξαιτίας των πενιχρών αμοιβών, των ατελείωτων ωρών εργασίας και των κακών συνθηκών εργασίας στα Νοσοκομεία, διαπιστώνεται ακατάσχετη «αιμορραγία» στο πεδίο της Υγείας με ολοένα και περισσότερους νέους ιατρούς να φεύγουν προς ευρωπαϊκές κυρίως αλλά και άλλες χώρες».

Αρκετοί νέοι γιατροί μεταναστεύουν, προκειμένου «να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στα κατά τόπους Νοσοκομεία η οποία θα μπορεί να τους προσφέρει αυτά που δεν έχουν στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα επαγγελματικής εξέλιξης» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι η σταδιακή κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας το οποίο πλέον στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους λιγοστούς ειδικευόμενους και στους συμβασιούχους γιατρούς, οι οποίοι και επωμίζονται περισσότερα καθήκοντα από όσα τους αναλογούν και υπερωρίες οι οποίες πολλές φορές παραμένουν και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο ομιλητής.

Και ενώ μέχρι το 2009 το μεταναστευτικό ρεύμα αφορούσε κυρίως σε αποφοίτους Ιατρικών Σχολών της χώρας μας, πλέον οι κύριοι μετανάστες ήταν ειδικευμένοι ιατροί οι οποίοι είχαν περατώσει το σύνολο των σπουδών τους στην Ελλάδα, πτυχίο και ειδικότητα.

Κλείνοντας, ο ομιλητής επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις «προκειμένου αφενός να ευνοηθούν οι νέοι ιατροί στη χώρα τους και αφετέρου να κερδίσει και το ίδιο το κράτος μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών του».

Να σημειωθεί ότι το 10ο παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα των ομογενών από όλη τη Θεσσαλία, που φέτος έγινε στην Καρδίτσα, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις εισηγήσεις οι οποίες έγιναν από νέους επιστήμονες με καταγωγή από τους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς.

Εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τους «κρυφούς θησαυρούς της Θεσσαλίας, από την πατρίδα στο κόσμο», αλλά και για την «ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσα απ’ τον σημαντικό ρόλο των αποδήμων Θεσσαλών». Αναζητήθηκε παράλληλα και ο σκοπός του «απόδημου «Ασκληπιού» στη σύγχρονη κοινωνία», ενώ στοχεύοντας σε πρόταση που μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάστηκαν οι προοπτικές για τα «αγροτοδιατροφικά θεσσαλικά προϊόντα: Με το βλέμμα στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου