ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν πόρτες για αθλητές των ΕΠΑΛ

ανοίγουν-πόρτες-για-αθλητές-των-επαλ-774779

Την πόρτα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε διακριθέντες αθλητές και των Επαγγελματικών Λυκείων ανοίγει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που παραλήφθηκε μόλις χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η ελεύθερη είσοδος σε πανεπιστημιακές σχολές από αθλητές που έχουν πετύχει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις ίσχυε μόνο για αποφοίτους Γενικών Λυκείων.

Για την ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είχε παρέμβει με έγγραφό της στο Υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στις 4 Ιουλίου. «Οι αθλητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ 2017 και υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα κριθούν μόνο για Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων ΤΕΙ και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και όχι για τα Τμήματα των Πανεπιστημίων για την εισαγωγή στα οποία ισχύουν ήδη οι ευεργετικές διατάξεις του ν. 4452/2017 (ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων)

Με αφορμή πληθώρα αιτημάτων κηδεμόνων και εκπαιδευτικών και θεωρώντας ότι η παραπάνω ρύθμιση (εάν εφαρμοστεί και φέτος) για λόγους ισοτιμίας μεταξύ των αποφοίτων-υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, δεν θα πρέπει να ισχύσει, προτείνουμε την απαλοιφή της παραγράφου αυτή, αφού αποκλείει από τις εν λόγω ευεργετικές διατάξεις τους υποψηφίους διακριθέντες αθλητές των ΕΠΑΛ στην πρόσβασή τους σε Τμήματα Πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντάς τους ανισότιμα σε σχέση με τους απόφοιτους – υποψηφίους των ΓΕΛ», αναφερόταν στο αίτημα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, που υιοθετήθηκε άμεσα από το Υπουργείο.

Με τη νέα εγκύκλιο που παραλήφθηκε χθες το μεσημέρι από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας δίνεται ισότιμη ευκαιρία πρόσβασης στην τριτοβάθμια και για επιτυχόντες των ΕΠΑΛ. «Η παρέμβασή μας έγινε δεκτή. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για τις ισότιμες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται την 1η Σεπτεμβρίου ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την Επιτροπή Επιλογής Αθλητών. Η προθεσμία εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Από τη Μαγνησία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 10 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που μπορούν να εισαχθούν σε σχολές της προτίμησής τους ή ΤΕΦΑΑ δεδομένων των αθλητικών τους διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι αθλητές που διακρίθηκαν σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας από 1η έως 6η νίκη εισάγονται σε όποιο τμήμα επιθυμούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όσοι πέτυχαν 7η και 8η νίκη σε ΤΕΦΑΑ.

Σε ΤΕΦΑΑ εισάγονται επίσης όσοι πέτυχαν από 1η έως 3η νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας.

Οσοι διακρίθηκαν σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πέτυχαν από 1η έως 3η νίκη εισάγονται σε όποιο τμήμα επιθυμούν.

Ισχύουν επίσης προσαυξήσεις μορίων των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές σε όσους πέτυχαν διακρίσεις σε πρωταθλήματα και αγώνες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου