ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις

αντίστροφη-μέτρηση-για-τις-βάσεις-774793

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 1.785 υποψηφίους της Μαγνησίας που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών τους δελτίων και πλέον περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών που αναμένονται μετά τις 26 Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία μεταξύ 28 και 29 Αυγούστου.

Νέες εκτιμήσεις για τις βάσεις των σχολών, μιλούν για «εκτόξευση» των βάσεων ακόμη και κατά 2.500 μόρια στα παιδαγωγικά, πτώση των βάσεων στις τεχνολογικές και θετικές επιστήμες ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι βάσεις στους τομείς της οικονομίας και της πληροφορικής.

Συνολικά φέτος το «κατώφλι» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να περάσουν 74.692 υποψήφιοι. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να υποδεχθεί για μία ακόμη χρονιά αυξημένο αριθμό εισακτέων, που θα ανέλθουν στους 2.677 στα 18 τμήματά του.

Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 207 φοιτητές σε σχέση με το 2017, οπότε και το κατώφλι του Π.Θ. πέρασαν 2.470 εισακτέοι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είχε ζητήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο με βάση τους δείκτες του, αριθμό προσωπικού, χωρητικότητα αιθουσών, αμφιθεάτρων αλλά και εργαστηρίων.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών για το πού θα πάνε οι βάσεις σε 50 σχολές όλων των πεδίων κάνουν λόγο για «εκτόξευση» των βάσεων σε σχολές Εκπαίδευσης αφού η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία, που φέτος από πέντε μειώθηκαν στα τέσσερα. Ετσι, δεν πρόκειται να δούμε υποψήφιους δάσκαλους και νηπιαγωγούς με βαθμολογίες κοντά στα 10.000 μόρια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος το… εισιτήριο αναμένεται να είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 2.000 μόρια. Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της για υποψήφιους με λιγότερα από 19.000 μόρια.

Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Αρχαία Προσανατολισμού και η Ιστορία Προσανατολισμού. To μάθημα της Ιστορίας δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψηφίους, γιατί εκτός από τη συνηθισμένη αποστήθιση απαιτούσε και κάποια κριτική ικανότητα που έπρεπε να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Ο βαθμός δυσκολίας και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα άλλα μαθήματα ήταν στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένουμε εκπλήξεις στη μετακίνηση των βάσεων. Αυτές θα είναι παρόμοιες με τις περσινές, με μικρές αυξομειώσεις, και πιθανόν να δούμε μια μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως στη Νομική, στις Σχολές Ψυχολογίας, στις Σχολές MME κ.λπ. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη και μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.500 μόρια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων θα καλυφθεί από το 1ο Πεδίο, όπου παραδοσιακά υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Τεχνολογικές και Θετικές Επιστήμες

Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων θα υπάρξει στο πεδίο αυτό, όπου ανήκουν όλες σχεδόν οι θετικές σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία, οι φυσικομαθηματικές, οι στρατιωτικές και πολλές άλλες. Πτώση θα σημειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και πέρυσι η πτώση ήταν πολύ μεγάλη. Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στη Φυσική και στη Χημεία θα ωθήσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Τη μείωσή τους θα προκαλέσουν, επίσης, τόσο η αύξηση των θέσεων όσο και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε για τους μελλοντικούς υποψηφίους ότι δεν αρκεί μόνο το διάβασμα στην τελευταία τάξη, αλλά πρέπει οι μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μελετούν σε όλες τις προηγούμενες τάξεις. Επισημαίνουμε για παράδειγμα, ότι φέτος τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού απαιτούσαν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, αφού έπρεπε να γνωρίζουν βασικά στοιχεία όχι μόνο Αλγεβρας αλλά και Γεωμετρίας προηγούμενων τάξεων.

Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Στο πεδίο αυτό εντάσσονται οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, οι Σχολές Βιολογίας κ.λπ., που αποτελούν το όνειρο πολλών αριστούχων μαθητών. Η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη γιατί οι προσφερόμενες θέσεις είναι λίγες και ο συναγωνισμός μεγάλος. Τα θέματα που δόθηκαν φέτος στη Βιολογία Προσανατολισμού, στη Χημεία Προσανατολισμού και στη Φυσική είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και θα προκαλέσουν μια μικρή μετακίνηση των βάσεων προς τα κάτω. Η πτώση θα είναι λίγο μεγαλύτερη στις υψηλές βαθμολογίες και λιγότερο ορατή στις μεσαίες βαθμολογίες. Είναι πολύ πιθανό να δούμε την Ιατρική Αθήνας που πέρυσι απαιτούσε 19.131 μόρια, να είναι λίγο πιο κάτω από τα 19.000 μόρια. Οι σχολές, όμως, που είναι κοινές με το 2ο Πεδίο, όπως για παράδειγμα οι γεωπονικές, χημείας κ.λπ., θα καλυφθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν καλύτερες βαθμολογίες.

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Τα μαθήματα που δίνουν τα περισσότερα μόρια στο Πεδίο αυτό είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι επιδόσεις των υποψηφίων όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι περίπου στα περσινά επίπεδα ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων με βαθμολογίες 18-20 σχεδόν διπλασιάστηκε (από 11,6% έγινε φέτος 21,82%). Στις μεσαίες βαθμολογίες έχουμε περίπου τις ίδιες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα. Οι βάσεις φέτος θα είναι στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες βαθμολογίες και μικρές αυξήσεις στις υψηλές. Στις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αναμένουμε χαλαρή αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 200 μόρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου