ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση στις αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό ψυχικά πασχόντων

αύξηση-στις-αιτήσεις-για-ακούσιο-εγκλ-776077

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 137 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 οι αιτήσεις ήταν 102 και το αντίστοιχο διάστημα του 2016 οι αιτήσεις ήταν 112.

Γονείς, αδέρφια, σύζυγοι, παιδιά απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούν να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και αγαπημένα τους πρόσωπα να εγκλειστούν σε ψυχιατρική δομή καθώς εκτιμούν ότι χρήζουν αναγκαστικής νοσηλείας.

Πολλές από τις αιτήσεις μπορεί να αφορούν ακόμη και σε άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Μπορεί απλώς να είναι κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς. Με το αιτιολογικό ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τους ίδιους τους πάσχοντες απευθύνονται στην Εισαγγελία για να ζητήσουν βοήθεια.

Εντούτοις, για ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων διαπιστώνεται ότι οι πάσχοντες από ψυχικά προβλήματα δεν χρήζουν αναγκαστικής νοσηλείας και περιορισμού σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Η ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή, εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την αίτηση του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου.

Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.

Στην περίπτωση, που η αίτηση για ακούσιο εγκλεισμό δεν υποβάλλεται από συγγενή πρώτου βαθμού ή σύζυγο ή άτομο που έχει την επιμέλεια του χρήστη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τότε διατάσσεται να ληφθούν από το οικείο αστυνομικό τμήμα καταθέσεις και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας παραγγέλνεται ή όχι ψυχιατρική εξέταση για να τεκμηριωθεί η ανάγκη του ακούσιου εγκλεισμού.

Σχολιάζοντας την κρίση των αιτήσεων ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Κωνσταντίνος Ασπραδάκης λέει ότι τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση έχουν κάμψει την αντοχή της οικογένειας και την έχουν εξασθενήσει.

«Η πίεση που ζούμε όλοι, η ανασφάλεια, η έλλειψη κατανόησης προς τους οικείους οδηγεί τις οικογένειες να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά», αναφέρει ο ίδιος, ενώ επισημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κρύβεται από πίσω και το κέρδος.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπάρχει ραγδαία αύξηση των ψυχιατρικών νοσημάτων ύψους περίπου 35%.

Η κρίση εκτιμάται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η οικονομική δυσπραγία, η αβεβαιότητα, η αλλαγή της ζωής φέρουν σημαντικές ευθύνες. Εντούτοις, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε καταθλίψεις, άγχη σε άλλα ελαφριάς μορφής ψυχικά νοσήματα. Τα ψυχωτικά περιστατικά εκτιμάται ότι δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και ακολουθούν τη δική τους πορεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου