ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης μαθητής στη ΝΑSΑ

βολιώτης-μαθητής-στη-ναsα-776691

Πολύτιμη εμπειρία αποτέλεσε για τον Βολιώτη μαθητή Αργύρη Γιαννίση – Μανέ το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της ΝΑSΑ, στο Χάνσβιλ της Αλαμπάμα. Ο 16χρονος μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας, της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, είχε τη δυνατότητα να βιώσει συγκλονιστικές εμπειρίες και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, σε ένα ενδιαφέρον πεδίο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο νεαρός μαθητής, που φέτος θα φοιτήσει στη Δευτέρα Λυκείου, ταξίδεψε στην Αμερική στο διάστημα από 5 έως 16 Ιουλίου, μαζί με τον μαθητή από την Αθήνα Κοσμά Φριτζαλά, επίσης διακριθέντα στον ίδιο διαγωνισμό, με συνοδό τον Αλέξανδρο Φιλοθόδωρο, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στην Αστροφυσική.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για τον ίδιο η επικοινωνία με δεκάδες συνομήλικα παιδιά από διάφορες χώρες, τα οποία αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες γύρω από το Σύμπαν και το Διάστημα.

Το μεγάλο, εντυπωσιακό κτίριο, που είναι εξοπλισμένο με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Αργύρη, ο οποίος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «παιδιά από όλο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να κάνουν «αστροναυτική» εκπαίδευση». Τα παιδιά περιεργάστηκαν με έκδηλο ενδιαφέρον τα εκθέματα, αυθεντικά και αντίγραφα, πραγματοποιώντας, παράλληλα, κατασκευές, όπως πύραυλοι και θερμικές ασπίδες. «Γενικά ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση για μένα και τα παιδιά από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα συναισθήματα που βίωσε ήταν έντονα. Μπαίνοντας στον χώρο, ένιωσε δέος. «Σίγουρα ήταν πολύ συγκινητικό και είμαι πολύ χαρούμενος. Ηταν μια πολύ γεμάτη εβδομάδα. Είχα διαβάσει αρκετά για πολλές διαστημικές αποστολές και ήθελα να δω πώς είναι να τα βλέπεις από κοντά, στον τόπο όπου ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια» είπε.

Ο αριστούχος μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, είχε την ευκαιρία να δει και να ακούσει αστροναύτες, να αφηγούνται τις εμπειρίες τους, ανοίγοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, στο πεδίο της αστρονομίας και του διαστήματος.

Στόχος η Ολυμπιάδα

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, ανεβαίνοντας δύο φορές στο βάθρο του νικητή, στην κατηγορία του Γυμνασίου, ενώ αναδείχθηκε τρίτος στην κατηγορία του Λυκείου.

Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, από την δευτέρα Γυμνασίου, παρακολούθησε τα χειμερινά μαθήματα στο σχολείο αστρονομίας και υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί σε επιστημονικό πεδίο συναφές με τα Μαθηματικά, την Φυσική και τον προγραμματισμό, τις θετικές επιστήμες γενικότερα.

Η Αστρονομία είναι βασικό τμήμα των ενδιαφερόντων του, είναι άριστος μαθητής, ενώ όπως σημείωσε, κλείνοντας: «Αποκομίσαμε πολύ σημαντικές γνώσεις και έφυγα με μια μελαγχολία, γιατί ένιωσα ότι θα μου λείψει αυτή η εμπειρία, αλλά σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου