ΤΟΠΙΚΑ

«Κάποιοι βάζουν εμπόδια στο έργο μας»

κάποιοι-βάζουν-εμπόδια-στο-έργο-μας-777031

«Βιομηχανία» ενστάσεων για έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατήγγειλε χθες από τον Βόλο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο περιθώριο της υπογραφής των συμβάσεων για δύο σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή του Αλμυρού, τη γέφυρα στο Πλατανόρεμα και το οδικό δίκτυο Αργιλοχωρίου – Ανθοτόπου. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στο Υπουργείο Υποδομών για τη «βαριά» γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις κομβικών έργων όπως ο περιφερειακός.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρά τις ελλείψεις προσωπικού στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκονται σε εξέλιξη 27 έργα προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ και «τρέχουν» 57 ακόμη έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αγοραστός στηλίτευσε το «βαρύ», όπως το χαρακτήρισε, σύστημα γραφειοκρατίας, το οποίο επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα και ταλαιπωρία, που διαρκεί πολλούς μήνες, ακόμη κι όταν υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις.

Ο ίδιος ανέφερε σε πολύ αυστηρό τόνο ότι «έχουμε μια «βιομηχανία» ενστάσεων στη Μαγνησία και ορισμένοι προσπαθούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε έργα ουσίας» ενώ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε τι κάνουν και αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε έργα ουσίας, τα οποία καθυστερούν με υπαιτιότητα του Υπουργείου Υποδομών, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μελέτη που αφορά στο τμήμα από την Μπουρμπουλήθρα στη Λαρίσης, την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, αλλά εκκρεμεί επί οκτώ χρόνια, διότι δεν την έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αλλά παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο. «Αλλη μια τραγική κατάσταση μιας χώρας που θέλει να μπει σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση. Παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς ανασυγκρότηση του Υπουργείου δεν γίνεται» παρατήρησε.

Καθυστερεί ο περιφερειακός

Αναφερόμενος στο έργο του περιφερειακού του Βόλου, ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι εμπίπτει στην ευθύνη του Υπουργείου, ενώ σημείωσε ότι «οι Υπηρεσίες του που βρίσκονται στη Θεσσαλία έχουν προσωπικό περισσότερο από όσο έχουν όλες οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και την Καρδίτσα και, δυστυχώς, καρκινοβατεί».

Παράλληλα σημείωσε ότι μετατίθεται διαρκώς ο χρόνος περαίωσης της μελέτης, που είχε οριστεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στο αρμόδιο Υπουργείο για την καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει η δεύτερη παράκαμψη της Αγριάς και να προχωρήσει η μελέτη και της άλλης παράκαμψης. Ο κ. Αγοραστός είπε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, την ευθύνη του έργου την έχει το Υπουργείο και την συντήρηση ο Δήμος Βόλου.

Το χιονοδρομικό

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ορισμένοι «προσπαθούν με τις ενστάσεις τους να μας προκαλέσουν πρόβλημα στο χιονοδρομικό, για να μην είμαστε έτοιμοι να το λειτουργήσουμε». Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει υπό την ευθύνη της το χιονοδρομικό για να βοηθηθεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, ενώ προσέθεσε ότι κάθε έργο και προσπάθεια που καταβάλλεται, έχουν ως αποδέκτες τους πολίτες, την κοινωνία στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά στα ρέματα, τέλος, ο κ. Αγοραστός είπε ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένο έργο για τον καθαρισμό των ρεμάτων, τα οποία έχουν περιέλθει στη ευθύνη της Περιφέρειας. Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από το Υπουργείο με το ποσό των 90 εκατομμυρίων, γιατί «τη στιγμή που μας δίνουν την αρμοδιότητα, θα πρέπει να μας δώσουν και τους κατάλληλους πόρους, τουλάχιστον χρηματικούς, μιας και ανθρώπινους δεν μας δίνουν» είπε.

Εργα στον Αλμυρό

Ο κ. Αγοραστός χθες παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και πολλών περιφερειακών συμβούλων στον Βόλο, υπέγραψε τη σύμβαση για «ένα έργο ουσίας, που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και διασφαλίζει την ασφαλή μετακίνησή τους» όπως είπε. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, είναι οδικό και αντιπλημμυρικό και αφορά στην κατασκευή νέας γέφυρας στο Πλατανόρεμα, μήκους 30 μέτρων, πλάτους 10 μέτρων, με πεζοδρόμια ένθεν και ένθεν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η γέφυρα θα ανεγερθεί στη θέση της ήδη υπάρχουσας, η οποία θα καθαιρεθεί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, ενώ σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί θετικό μήνυμα για την επιχειρηματικότητα για την ασφάλεια της μετακίνησης των εμπορευμάτων».

Επίσης, εκτελείται ασφαλτόστρωση αλλά και συντήρηση του δρόμου Αργυλοχωρίου – Ανθότοπου, μήκους 3 χιλιομέτρων, που δημιουργεί συνθήκες καλύτερες για την μετακίνηση, «γιατί και οι άνθρωποι στην ύπαιθρο έχουν δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση» εξήγησε ο κ. Αγοραστός.

Αντικείμενο του έργου είναι οι εργασίες επιδιόρθωσης των βλαβών του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού οι οποίες προκλήθηκαν από τις συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο των μηνών Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Οι συνθήκες παγετού και σφοδρών χιονοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο της περιοχής. To έργο αφορά στην αποκατάσταση της οδογέφυρας στη θέση Πλατανόρεµα στην οδό Αλµυρού – Β.Ι.Π.Ε. Αλµυρού και στην αποκατάσταση οδοποιίας στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου