ΤΟΠΙΚΑ

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΔΕΥΑΜΒ

στη-δικαιοσύνη-προσφεύγει-η-δευαμβ-777087

Πυρ και μανία δήλωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με την παράδοση τραπεζικής επιταγής ύψους 1.420.000 ευρώ στην ΕΡΓΗΛ από δεσμευμένο λογαριασμό της Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης ενώ υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών. Σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΥΑΜΒ ο δήμαρχος Βόλου ανακοίνωσε την κατάθεση αναφορών και μηνύσεων κατά της ΕΡΓΗΛ, αλλά και κατά της Τράπεζας Πειραιώς που παρέδωσε την τραπεζική επιταγή και ενημέρωσε ότι η απόφαση για την ειδική εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ θα ληφθεί εντός Αυγούστου, προκειμένου να περισωθούν τα ταμειακά διαθέσιμά της Επιχείρησης και να προστατευτούν τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών, όπως είπε.

Ανέλαβε, επίσης, τη δέσμευση ότι η πόλη του Βόλου δεν πρόκειται να μείνει χωρίς νερό και βιολογικό καθαρισμό, παρά τα προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στη ΔΕΥΑΜΒ η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.

«Οι ενέργειές μας στο θέμα της ΕΡΓΗΛ είναι απολύτως ορθές και νόμιμες» ήταν η απάντηση τη Τράπεζας Πειραιώς στη ΔΕΥΑΜΒ, υπογραμμίζοντας επίσης πως η άσκηση ανακοπής δεν συνεπάγεται και αναστολή εκτέλεσης για την επιταγή 1,4 εκατ. ευρώ που παραδόθηκε στην ΕΡΓΗΛ.

Παράλληλα, δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για προστασία των εννόμων δικαιωμάτων της από παράνομες και απρόκλητες προσβολές.

Δριμεία επίθεση

«Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουμε έναν διαρκή αγώνα κατά εξωθεσμικών παραγόντων που κινούνται κατά της ΔΕΥΑΜΒ και της πόλης ολόκληρης. Συμφερόντων που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή και τη σαπίλα ενός συστήματος, που οδήγησε την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση», είπε ο κ. Μπέος ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου.

Ο δήμαρχος Βόλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μερίδας δικαστών. «Είναι πολύ λυπηρό και μεγάλη ντροπή για τη Δικαιοσύνη επίορκοι δικαστές να μην μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, όταν αυτή έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα να μη στέκονται στο τυπικό μέρος της νομοθεσίας», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι: «Η πόλη του Βόλου κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς νερό, αλλά συγχρόνως να μη λειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός της και τα λύματα να βγαίνουν στον δρόμο. Αν, λοιπόν, αυτή η υπόθεση δεν αφορά στο δημόσιο συμφέρον, τότε πού αφορά;», διερωτήθηκε συνεχίζοντας.

Σφοδρή ήταν στη συνέχεια η κριτική Μπέου για την Τράπεζα Πειραιώς. «Άνοιξε παράνομα τους λογαριασμούς και έδωσε τα χρήματα σε μία εταιρεία που χειρίστηκε το γράμμα του νόμου και εκμεταλλεύτηκε πολλά κενά, αλλά και παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων για να λεηλατήσει τα ταμεία της Επιχείρησης, γεγονός που συνιστά σκάνδαλο. Η Τράπεζα έδωσε 1,420 .000 ευρώ.

Από σήμερα ο Δήμος Βόλου κλείνει κάθε λογαριασμό και κάθε συνεργασία με την πιο διαπλεκόμενη Τράπεζα στην Ελλάδα όπως τουλάχιστον έχει προκύψει από το παρελθόν.

Γιατί δεν έπραξαν αντίστοιχες ενέργειες άλλες Τράπεζες στις οποίες έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπέος και συνέχισε λέγοντας: «Η Πειραιώς έδωσε τα χρήματα του βολιώτικου λαού σε νταβατζήδες εργολάβους. Τράπεζα Πειραιώς και ΕΡΓΗΛ διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακατάσχετα τα ανταποδοτικά τέλη

Προς επίρρωση των όσων προανέφερε, ο δήμαρχος Βόλου επικαλέστηκε τη νομολογία του Αρείου Πάγου, που υπαγορεύει ότι ανταποδοτικά τέλη και μισθοδοσίες είναι ακατάσχετα, καθώς προστατεύονται από το Σύνταγμα και τον Νόμο.

«Λυπάμαι πολύ για τους δικαστές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις και δεν ξεκαθάρισαν ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πειραχθούν γιατί είναι ανταποδοτικά», επανέλαβε ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι: «Δεν κοίταξαν το συμφέρον της πόλης, αλλά το συμφέρον ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων».

Αγώνας κατά εξωθεσμικών συμφερόντων

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μπέος είπε ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα απέναντι στα εξωθεσμικά συμφέροντα, στην πολιτική σαπίλα και τη διαπλοκή που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε αυτό το κατάντημα».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε έναν άνισο αγώνα για τον οποίο στο τέλος θα βγούμε ηθικά κερδισμένοι. Τι θα πετύχουμε; Αν αυτοί που θα διαχειριστούν την υπόθεση είναι αξιόπιστοι, θα βγούμε νικητές. Εάν είναι επίορκοι δικαστές που συνεργάζονται με τη διαπλοκή, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», πρόσθεσε.

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εδώ για να προστατέψει τα συμφέροντα της πόλης. Έχουμε τη δύναμη για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να αντεπεξέλθουμε. Είμαστε δίπλα στον πολίτη» συνέχισε ο δήμαρχος Βόλου στη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας νέες νομικές ενέργειες κατά της ΕΡΓΗΛ, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ερωτηθείς για την πορεία του δικαστικού αγώνα, ο κ. Μπέος είπε ότι με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν μετά το 2014, καθώς μέχρι τότε ο φάκελος ήταν ελλιπής, οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν μία απόφαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

«Εν μέρει κάποιοι δικαστές πήραν απόφαση που αναστέλλει κάποια θέματα. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, είναι υποχρέωση της Δικαιοσύνης να μπει στην ουσία του ζητήματος. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα λάμψει η αλήθεια», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν είναι νόμιμη η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να καταθέσει τραπεζική επιταγή στην ΕΡΓΗΛ, ο δήμαρχος Βόλου είπε ότι «καθένας ερμηνεύει τις αποφάσεις κατά το δοκούν. Το δημόσιο, αλλά και ο Δήμος είναι σε δυσμενή θέση απέναντι σε ιδιώτες. Ο ιδιώτης μπορεί να δώσει δώρο, όπως λένε πολλές φορές οι Εισαγγελίες και οι δικαστές. Αυτό επικαλούμαι και εγώ. Ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ έχουν επιτύχει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Επιπλέον υπάρχει νομολογία που απαγορεύεται εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων μήνα Αύγουστο», είπε.

Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Ο Βόλος θα παραμείνει η πιο όμορφη, καθαρή και φιλόξενη πόλη. Ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τα συμφέροντα αυτής της πόλης. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι πολίτες δεν θα πάθουν ζημιά», κατέληξε.

Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργήσαμε νόμιμα

«Οι ενέργειές μας είναι απολύτως ορθές και νόμιμες» υπογραμμίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για προστασία των εννόμων δικαιωμάτων της από παράνομες και απρόκλητες προσβολές, σημειώνοντας επίσης ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αντιδικία τρίτων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας έχει ως εξής:

«Με βάση την υπ’αριθ. 501/2011 απόφαση του Εφετείου Λάρισας, η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεώθηκε να πληρώσει το συνολικό ποσό των 9.209.822,94 ευρώ, όπως αυτό διαμορφώθηκε πλέον ΦΠΑ, τόκων, εξόδων κ.λπ, στην εταιρεία «ΕΡΓΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ).

Στις 23.4.2018, σε εκτέλεση της παραπάνω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ επέβαλε κατάσχεση επί των καταθέσεων της ΔΕΥΑΜΒ στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, η Τράπεζα Πειραιώς ως τρίτη, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Δικαστήριο σχετικά με την ύπαρξη διαθέσιμων καταθετικών υπολοίπων του προσώπου σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε η κατάσχεση, πράγμα το οποίο η Τράπεζα έπραξε εμπρόθεσμα στις 2.5.2018. Ο νόμος επιπλέον προβλέπει ότι η Τράπεζα υποχρεούται να αποδώσει στον κατασχόντα, δηλαδή στην ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ εν προκειμένω, τα διαθέσιμα καταθετικά υπόλοιπα που αναφέρονται στην παραπάνω δήλωσή της, καθώς και όλα τα μελλοντικά καταθετικά υπόλοιπα μέχρις ότου συμπληρωθεί το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση. Εάν δεν το πράξει, τότε εκείνος που επέβαλε την κατάσχεση (εδώ η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ) αποκτά ευθεία αξίωση εναντίον της Τράπεζας για είσπραξη από την Τράπεζα του ποσού οφειλής του τρίτου καταθέτη-οφειλέτη (εδώ της ΔΕΥΑΜΒ).

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ασκήσει ανακοπή εναντίον της παραπάνω κατάσχεσης, η οποία εκκρεμεί για εκδίκαση στα δικαστήρια, αλλά η άσκηση ανακοπής δεν συνεπάγεται και αναστολή της διαδικασίας εκτέλεσης. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, με αίτηση η οποία ομοίως εκκρεμεί, και στο πλαίσιο αυτής της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (αριθ. κατάθεσης ΓΑΚ 72647 και ΕΑΚ 7944/2018) ζήτησε και άμεση προστασία μέσω προσωρινής διαταγής του Δικαστηρίου για αναστολή της εκτέλεσης. Το αίτημα προσωρινής διαταγής της ΔΕΥΑΜΒ για αναστολή της εκτέλεσης ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από το Δικαστήριο.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας και έγερση σχετικής απαίτησης από την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, σε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το νόμο, προχώρησε νομότυπα στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών καθώς δεν υπήρχε οποιοσδήποτε νόμιμος λόγος να αρνηθεί ή να παρεμποδίσει την απόδοση αυτή και εάν το έπραττε θα κινδύνευε να επιβαρυνθεί η ίδια με την ξένη οφειλή (δηλαδή την οφειλή της ΔΕΥΑΜΒ προς την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ).

Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι η απόδοση των κατασχεθέντων από το μήνα Απρίλιο ποσών, δεν συνιστά πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ώστε να αναστέλλεται κατά τον μήνα Αύγουστο, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ.

Κατά συνέπεια, οι ενέργειες της Τράπεζας είναι απολύτως ορθές και νόμιμες και τα όσα λέγονται ή γράφονται περί του αντιθέτου είναι παντελώς αναληθή και επιβλαβή για την Τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το δυσφημιστικό τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται το όνομά της σε μια αντιδικία τρίτων, στην οποία η ίδια δεν είχε ανάμιξη, συμφέρον ή συμμετοχή, και δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για προστασία των εννόμων δικαιωμάτων της από παράνομες και απρόκλητες προσβολές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπάντηση Δήμου Βόλου

Σε ανταπάντηση στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ο Δήμος Βόλου αναφέρει:

«Ελάχιστα έως καθόλου πειστική η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αρνητική, τουλάχιστον, συμπεριφορά της έναντι των πολιτών του Βόλου στη διαμάχη τους με την ΕΡΓΗΛ, την οποία ευνόησε σπεύδοντας να της αποδώσει παρανόμως, όπως εμείς πιστεύουμε, χρήματα που δεν δικαιούται.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μόνη Τράπεζα που ενέδωσε στο αίτημα του εργολάβου – επίδοξου εκτελεστή της ΔΕΥΑΜΒ και δεν περίμενε να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές μας κατά της συγκεκριμένης εταιρίας, όπως ακριβώς πράττουν οι άλλες Τράπεζες. Γι΄ αυτό το γεγονός δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να πει, αλλά αναλώθηκε σε εκτόξευση απειλών για μηνύσεις και αγωγές.

Αλήθεια γιατί; Δικαίωμα του Δήμου Βόλου και του κάθε συμπολίτη, είναι να εξετάσουν τις συναλλακτικές σχέσεις τους με τη συγκεκριμένη Τράπεζα, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, που, θα συμφωνήσει εκτιμούμε ακόμη και ο διευθύνων το πιστωτικό ίδρυμα, μόνο φιλική δεν ήταν προς την πόλη μας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της. Να εξετάσουν και να αποφασίσουν.

Στο μεταξύ διάστημα, πάντως, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές μας μηνύσεις και αγωγές για τα όσα σε συνεργασία με την ΕΡΓΗΛ διέπραξαν σε βάρος της πόλης και των πολιτών, περιουσιακά στοιχεία των οποίων παρέδωσαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία μιας εξαιρετικά ευαίσθητης, για τη ίδια την ζωή των κατοίκων του Βόλου, Επιχείρησης, όπως η ΔΕΥΑΜΒ» καταλήγει ο Δήμος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου