ΤΟΠΙΚΑ

Καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων από την Αποκεντρωμένη Θεσσαλία

καταγραφή-αυθαίρετων-κτισμάτων-από-τ-779858

Στην άμεση καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής έγγραφο από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Ο υπουργός ζητεί την αποστολή καταλόγων με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Συγκεκριμένα, ο κατάλογος που θα ξεκινήσει να καταρτίζει από σήμερα κιόλας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, θα αφορά στα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει και αφορούν στα αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό, στις αναδασωτέες εκτάσεις και στα ρέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ζητεί και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έστειλε το εν λόγω έγγραφο στους εφτά συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Το έγγραφο παρελήφθη και από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νικόλαο Ντίτορα.

Ο κ. Ντίτορας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η καταγραφή θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες. «Οι υπηρεσίες έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η καταγραφή θα αφορά στα αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων.

«Η δε κατεδάφιση θα ξεκινήσει, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έχει εξασφαλίσει τους χρηματικούς πόρους», είπε ο ίδιος.

Για το θέμα θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. «Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι πρώτα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης, ώστε εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει ο ίδιος στην κατεδάφιση. Αν δεν το επιθυμεί, τότε το δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη και ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με το κόστος κατεδάφισης, το οποίο χρεώνεται στις εφορίες», επισήμανε.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημέρωσε ακόμη, ότι όταν δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων, τότε οι ΟΤΑ ή ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε τροπολογία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, η οποία επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Η τροπολογία ψηφίστηκε στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών τροπολογιών και διοικητικών και οικονομικών παρεμβάσεων παράλληλα με τη μέριμνα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Στην Αττική έχουν ήδη εγκριθεί 61 κατεδαφίσεις, ενώ συνολικά θα πραγματοποιηθούν 3.000 κατεδαφίσεις. Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου πανελλαδικά έγινε πριν από τέσσερις μέρες και αφορούσε σε μαντρότοιχο στη Χαλκιδική που εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου