ΤΟΠΙΚΑ

Το καλοκαίρι δεν δίνει «φιλί ζωής» στα καταστήματα εστίασης στον Βόλο

το-καλοκαίρι-δεν-δίνει-φιλί-ζωής-στα-780414

Περίμεναν να έρθει το καλοκαίρι και επιτέλους να δουλέψουν, να βγάλουν τις υποχρεώσεις μίας δύσκολης χρονιάς και να πάρουν μία ανάσα αλλά τελικά η κίνηση στην εστίαση δεν αυξάνεται, ενώ τα έξοδα τρέχουν.

Απογοήτευση και απελπισία επικρατεί σε εστιατόρια, καφέ μπαρ, νυχτερινά κέντρα στον Βόλο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ Εστίασης, Γιάννης Γρηγορίου, είπε ότι ο κόσμος κατεβαίνει στα μαγαζιά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές επικρατεί δράμα.

Τα καταστήματα εστίασης βλέπουν κάθε χρόνο τα πράγματα να είναι και πιο δύσκολα. Φέτος, όμως, φαίνεται ότι είναι η χειρότερη χρονιά. Ακόμη, και το καλοκαίρι που παραδοσιακά αυξάνεται η κίνηση, τα καταστήματα δεν δουλεύουν, ενώ παράπονα για την κίνηση υπάρχουν και από τα μαγαζιά του Πηλίου.

«Η υψηλή φορολόγηση σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή αλλά και τις άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ άσχημο κλίμα. Τα καταστήματα ολοένα και ζημιώνονται με μεγαλύτερα ποσά, ενώ βοήθεια δεν υπάρχει από κανένα. Την ίδια στιγμή, τα ενοίκια και τα άλλα λειτουργικά έξοδα παραμένουν στις ίδιες τιμές και δεν μειώνονται», λέει ο ίδιος.

Οι επιχειρηματίες προσδιορίζουν την πρώτη κίνηση στο 20-30%. «Από το φθινόπωρο πολλά μαγαζιά θα κλείσουν. Ηδη κάποιοι το έχουν ανακοινώσει και ετοιμάζονται. Οι επαγγελματίες είναι δεμένοι πισθάγκωνα με σειρά ρυθμίσεων και υποχρεώσεις, ενώ οι προμηθευτές πληρώνονται τις παραγγελίες τοις μετρητοίς καθώς στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά», λέει ο ίδιος.

Και δυστυχώς, ο τουρισμός μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αισθητή διαφορά και γι’ αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες που υπάρχουν.

« Η κίνηση που υπάρχει είναι πολύ μικρή. Ο, τι είναι να γίνει θα γίνει τον τρέχοντα μήνα που ξεκίνησε. Ο τουρισμός δεν έχει βοηθήσει όπως άλλες χρονιές. Τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα», λέει ο κ. Γρηγορίου.

Σε αυτό το κλίμα οι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι να κάνουν. «Χρεώνονται συνέχεια με μεγαλύτερα ποσά. Πλέον στα καταστήματα δουλεύουν με απασχόληση ατόμων που εργάζονται με τετράωρες συμβάσεις. Το σέρβις και η κουζίνα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά», επισήμανε ο ίδιος.

Έτσι οι πιο υψηλές απώλειες καταγράφονται στα μεγάλα καταστήματα. Αυτά που λειτουργούν με πολύ προσωπικό. Εκεί πραγματικά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Τα χρέη είναι πιο υψηλά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Σύλλογος Ιδιοκτήτων Καφέ Μπαρ Εστίασης από το Σεπτέμβριο θα θέσει θέμα και περαιτέρω μείωσης των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. «Με στόχο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στη λειτουργία τους θα ζητήσουμε από το δημοτική αρχή Βόλου και τον Οργανισμό λιμένος Βόλου να κάνουν μειώσεις», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου