ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών για «μεθυσμένη» οδήγηση

ποινή-φυλάκισης-20-μηνών-για-μεθυσμένη-781867

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών, με τριετή αναστολή, εφέσιμη επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 62χρονο ημεδαπό, που κατελήφθη προχθές στις 3.45 το μεσημέρι να οδηγεί, ενώ είχε καταναλώσει μη επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ.

Σε έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα με 1,89 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στην α’ μέτρηση και 1,29 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στη β’ μέτρηση, με όριο τα 0,50 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Εξαιτίας της μέθης στην οποία βρισκόταν ο οδηγός προκάλεσε τροχαίο ατύχημα στην Γκλαβάνη 93 το οποίο ευτυχώς είχε μόνο υλικές ζημιές καθώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Απολογούμενος στο δικαστήριο ο 62χρονος ισχυρίστηκε ότι ήπιε δυο – τρείς μπύρες. «Αισθανόμουν ότι μπορούσα να οδηγήσω. Δεν προτίθεμαι να το ξανακάνω», είπε δείχνοντας μετανοιωμένος για τις πράξεις του.

«Τι θα γινόταν εάν υπήρχε τραυματισμός ή -το χειρότερο- αν υπήρχε νεκρός;» διερωτήθηκε τότε ο εισαγγελέας έδρας.

Τόσο εισαγγελέας έδρας όσο και η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμαναν στον κατηγορούμενο ότι: «αυτές οι διατάξεις του ποινικού κώδικα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, όχι μόνο τους άλλους οδηγούς αλλά και εσάς τον ίδιο».

Το Δικαστήριο επέβαλε ακόμη, στον κατηγορούμενο χρηματική ποινή ύψους 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για έξι μήνες.

Επισημαίνεται ότι οι συλλήψεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος καταγράφουν μεγάλη αύξηση. Το πρώτο πεντάμηνο ενδεικτικά του 2018 παρουσίασαν αύξηση 192% καθώς ανήλθαν σε 35 από δώδεκα που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Υπάρχουν οδηγοί που κυριολεκτικά «σπάνε» τα αλκοολόμετρα της Τροχαίας, που μπορούν να μετρήσουν ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μέχρι 2,75 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Η Τροχαία Βόλου έχει δικαίωμα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να βεβαιώνει παραβάσεις μέθης και σε οδηγούς ποδηλάτων, εάν εκείνοι οδηγούν επικίνδυνα και προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Εξάλλου, κάθε χρόνο οι παραβάσεις για μέθη είναι εκατοντάδες. Το πρώτο τετράμηνο του 2018 ενδεικτικά ήταν 265, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 ήταν 264 και το πρώτο τετράμηνο του 2016 ήταν 221.

Όταν ο οδηγός ενός οχήματος πιάνεται επ’ αυτοφώρω να οδηγεί έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα με πάνω από 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, τότε ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία.

Ο εκάστοτε διοικητής της Τροχαίας καταμηνύει τον οδηγό, ο οποίος οδηγείται στη Δικαιοσύνη προκειμένου να λογοδοτήσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου