ΤΟΠΙΚΑ

Σε ισχύ παρά τις αντιδράσεις ο θεσμός των οικογενειακών γιατρών

σε-ισχύ-παρά-τις-αντιδράσεις-ο-θεσμός-τ-783151

Παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη 1η Αυγούστου η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού από το υπουργείο Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες και επίσημα ότι οι νέες συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς, τους παθολόγους, τους γενικούς ιατρούς και τους παιδιάτρους μπαίνουν σε εφαρμογή.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. «Περιμέναμε ότι το υπουργείο θα υποχωρούσε και θα έδινε παράταση στην υλοποίηση της απόφασης. Εντούτοις, η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση του θεσμού, υποτιμώντας την επιστημονική υπόσταση των γιατρών», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Ο ιατρικός κόσμος εκτιμά ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα με τους οικογενειακούς γιατρούς. «Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για τις καινούργιες συμβάσεις ανταποκρίθηκε μόνο το ένα τρίτο των γιατρών. Ενώ στον Βόλο είχαν ανοίξει 52 θέσεις για συμβάσεις με γενικούς ιατρούς και παθολόγους και 12 θέσεις για παιδιάτρους, ωστόσο μόνο 18 γενικοί ιατροί και παθολόγοι και τρεις παιδίατροι συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ.

Το νέο σύστημα καταργεί ουσιαστικά τις 200 επισκέψεις τον μήνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και δίνει τη δυνατότητα στους οικογενειακούς γιατρούς να κάνουν οι ίδιοι τις παραπομπές των ασθενών είτε στο Νοσοκομείο, είτε στους εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς.

Στον Βόλο κάθε οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να εξυπηρετεί 2.250 άτομα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Με αφορμή την έναρξη ισχύος των συμβάσεων με τους οικογενειακούς γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

«Από εκεί θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό ιατρό που επιθυμούν, καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy (πληροφορίες στο: [email protected]).

Σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείο, οι ιατροί μπορούν να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων Π.Φ.Υ. του ΕΟΠΥΥ ([email protected]) καθώς και στο [email protected]», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ πληροφορεί τους ιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται στις 31.07.2018 και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων Οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, για παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ότι έχει ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr όπου μπορούν να δουν και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.

Οι οικογενειακοί γιατροί

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός -παθολόγος, γενικός ιατρός ή παιδίατρος- αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.

Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου