ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηροί έλεγχοι για τα στοιχεία αλλοδαπών από τις τοπικές Εφορίες

αυστηροί-έλεγχοι-για-τα-στοιχεία-αλλο-783269

Στην αυστηροποίηση των ελέγχων των στοιχείων των αλλοδαπών από τρίτες χώρες προχωρούν οι Εφορίας Βόλου και Νέας Ιωνίας μετά τα κρούσματα προσκόμισης πλαστών εγγράφων που παρατηρήθηκαν πανελλαδικά.

Από εδώ και στο εξής οι εφοριακοί υπάλληλοι θα επικοινωνούν με τις υπηρεσίες Ασύλου ανά την Ελλάδα και όταν διαπιστώνεται η νομιμότητα παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα, τότε θα εκδίδουν φορολογικά στοιχεία όπως ΑΦΜ και άλλα.

Ακόμη, οι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα διασταυρώνει τη νομιμότητα των εγγράφων ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα στη Μαγνησία έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένα κρούσματα πλαστότητας εγγράφων αλλοδαπών.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Ο έλεγχος της πλαστότητας των εγγράφων ήταν μία δύσκολη διαδικασία για τους εφοριακούς υπαλλήλους.

Τώρα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο έλεγχος μπορεί να έχει πιο έγκυρα αποτελέσματα αμέσως μετά την προσκόμιση των φορολογικών στοιχείων των αλλοδαπών.

Οι αλλαγές, πάντως, δημιουργούν μία χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοση φορολογικών στοιχείων που αιτούνται οι αλλοδαποί. Οι κατά τόπους Εφορίες θα πρέπει να αναμένουν τις απαντήσεις των υπηρεσιών Ασύλου, οι οποίες μπορεί να κρατούν και δύο και τρείς μέρες για την έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Αναλυτικά στις οδηγίες της προς τις Δ.Ο.Υ. η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σημειώνει τα εξής: «Καθώς παρατηρήθηκε προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν στη νόμιμη παραμονή στη χώρα αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, κάθε συναλλαγή αλλοδαπού υπηκόου τρίτης χώρας θα ολοκληρώνεται μόνο κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητας των προσκομιζόμενων στοιχείων που αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα. Για το σκοπό αυτό, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. θα αποστέλλει σχετικό έγγραφο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στο fax της αρμόδιας εκδούσας αρχής που αναφέρεται στο υποβαλλόμενο δικαιολογητικό ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για την εγκυρότητά του. Μετά την επιβεβαίωσή της θα προβαίνει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου