ΤΟΠΙΚΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι για τα στυλό λέιζερ μετά την απώλεια όρασης 9χρονου

σαρωτικοί-έλεγχοι-για-τα-στυλό-λέιζερ-784069

Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα που διαθέτουν στυλό λέιζερ ξεκινούν οι αστυνομικοί. Με εντολή του Άρειου Πάγου οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε κατάσχεση των προϊόντων και εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν τα συγκεκριμένα gadgets κυρίως από την Κίνα, με ελλιπή ή ανεπαρκή πιστοποίηση.

Η κινητοποίηση των αρχών έγινε με αφορμή τον απώλεια όρασης 9χρονου Βολιώτη. Η οικογένεια του μικρούλη περιήλθε σε μία δραματική περιπέτεια από ένα απλό και «αθώο» παιχνίδι που αποδείχτηκε όμως ότι ήταν δολοφονικό.

Ο πατέρας της οικογένειας είχε μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και είχε ξεσπάσει. Το περιστατικό τύφλωσης του γιου του δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχει και άλλο κρούσμα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το protothema.gr η εντολή της παραγγελίας για τους ελέγχους δόθηκε στις 29 Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο.

Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στους εισαγγελείς εφετών για το εννιάχρονο αγοράκι που μετά από παιχνίδι με πράσινο λέιζερ υπέστη βλάβη στην ωχρά κηλίδα του ματιού του, ο Άρειος Πάγος επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι ενώ ζητά να ενημερωθούν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην αγορά.

Στις 4 Ιουλίου η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε σχετικό έγγραφο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ όπου ζητάει από τις αστυνομικές αρχές να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και τη διενέργεια ελέγχων.

Πέραν από την ενημέρωση των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς ο Άρειος Πάγος ζήτησε ελέγχους για τη διάθεση αυτών των συσκευών και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας.

Επισημαίνεται ότι η γιατρός της οικογένειας του 9χρονου, Σοφία Ανδρουδή, είχε δηλώσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Υπάρχουν πολλά ανάλογα περιστατικά. Πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ζήτησε να απαγορευτεί το εν λόγω παιχνίδι», είχε ενημερώσει.

Το αγόρι είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο, με τους γιατρούς να εκτιμούν αρχικά ότι η όρασή του θα επανερχόταν.

Οι νέες εξετάσεις του 9χρονου όμως έδειξαν ότι το λέιζερ είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο τμήμα του αριστερού αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, το οποίο είναι κρίσιμο για την αναγνώριση προσώπων και λέξεων.

Οι γιατροί αναφέρουν μάλιστα στο κείμενό τους ότι το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς τα νεύρα γύρω από την τρύπα έχουν εξαϋλωθεί. Η όραση του 9χρονου έχει μειωθεί πλέον στα 2/10.
Με αφορμή την περίπτωση αυτή οι γιατροί προειδοποιούσαν τους γονείς για τους σοβαρούς κινδύνους από παρόμοια παιχνίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου