ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 100 κατασχέσεις το μήνα σε Βόλο και Μαγνησία

πάνω-από-100-κατασχέσεις-το-μήνα-σε-βόλο-κ-784200

«Βροχή» οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου το πρώτο εξάμηνο του 2018 στον Βόλο και τη Μαγνησία. Με εντολές των Εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 16.000 τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών.

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και το 2018. Ολόκληρο το 2017 είχαν ξεπεράσει τις 30.000.

Στο «μάτι» των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, που είναι υποχρεωμένες εκ του Νόμου να κινήσουν τις διαδικασίες, μπήκαν ενοίκια, μισθοί, καταθέσεις λογαριασμών, εισπράξεις για έργα.

Σε περιπτώσεις με συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών οι κατασχετήριες εκθέσεις για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο σκάνε σαν βόμβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μήνα στη Μαγνησία γίνονται τουλάχιστον εκατό κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Τράπεζες δεσμεύουν κατά εντολή των Δ.Ο.Υ λογαριασμούς, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 3.899 το 2017 σε σχέση με το 2016. Το περασμένο έτος ξεπέρασαν τις 30.000. Αύξηση θα καταγραφεί και φέτος εάν οι εντολές συνεχίσουν να εκτελούνται με τον ίδιο ρυθμό.

Επισημαίνεται ότι μία μόνο μέρα εάν καθυστερήσει η καταβολή μίας οφειλής, τότε αυτή μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμη. Οι περισσότερες από τις κατασχέσεις αφορούν ποσά της τάξεων των 500 ευρώ και άνω, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες των οφειλών που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Πάντως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 254/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο τρίτος μπορεί να προβεί νομότυπα σε αρνητική δήλωση μέσα σε χρονικό διάστημα οχτώ ημερών από την επόμενη μέρα της επίδοσης του κατασχετηρίου. Η θετική δήλωση του τρίτου ως εξώδικη διαδικαστική πράξη, δεν μπορεί να ανακληθεί ενώ η υποβολή δήλωση μετά την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας θεωρείται κατά τον νόμο ανύπαρκτη έως και εκπρόθεσμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου