ΤΟΠΙΚΑ

Δίκτυο μονοπατιών 700 χιλιομέτρων σε Βόλο, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά

δίκτυο-μονοπατιών-700-χιλιομέτρων-σε-βόλ-785082

Διαδρομή 700 χιλιομέτρων μέσα από μονοπάτια που άλλοτε οδηγούν σε γραφικά χωριά «κρεμασμένα» στα ορεινά του βουνού των Κενταύρων κι άλλοτε οδηγούν στα παραδοσιακά ψαροχώρια, χάραξαν από κοινού οι Δήμοι Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές προτάσεις, μία για τα διοικητικά όρια κάθε δήμου, που διεκδικούν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 900.000 ευρώ (300.000 ευρώ ο κάθε δήμος).

Οι τρεις προτάσεις που συνθέτουν ένα ενιαίο έργο, υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER που «τρέχει» η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος τουρισμού του Δήμου Βόλου, Γιώργο Παπαμακάριο, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας μονοπατιών αλλά έχουν περιοριστεί σε αυθόρμητες διανοίξεις και σημάνσεις όχι όμως ομοιογενείς και χωρίς ενιαίο σχεδιασμό σε επίπεδο τουρισμού. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένο προϊόν που να μπορούμε να «πουλήσουμε» ως πρόταση στους τουρίστες της περιοχής μας. Εχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη μονοπατιών και είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα σαφές δίκτυο διαδρομών με σαφή όρια και σηματοδότηση των μονοπατιών», σημείωσε ο κ. Παπαμακάριος.

Όπως εξήγησε στον δήμο Βόλου, οι τουρίστες που επισκέπτονται το info center (κέντρο τουριστικής πληροφόρησης) κι όχι μόνο ενδιαφέρονται για την πεζοπορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τουρίστες που προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία. «Πρόκειται για λαούς που επιλέγουν να κάνουν πεζοπορικές εκδρομές και αναζητούν ολοκληρωμένες προτάσεις περιπατητικών διαδρομών», τονίζει ο κ. Παπαμακάριος.

Ενωσαν δυνάμεις

Οι δήμοι Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς- Μουρεσίου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ο καθένας ένα δίκτυο μονοπατιών στα διοικητικά του όρια που όμως θα αποτελεί μέρος της ενιαίας διαδρομής των 700 χιλιομέτρων από τον Βόλο στο Πήλιο και το αντίστροφο.

Οι τρεις μελέτες που αποτελούν μία ενιαία πρόταση αφορούν στη διάνοιξη, καθαρισμό, σήμανση και στην υιοθέτηση ενιαίου συστήματος προβολής του δικτύου των μονοπατιών που θα περιλαμβάνει δύο σκέλη: το δίκτυο του βουνού και το δίκτυο της θάλασσας.

Το δίκτυο του βουνού

Το δίκτυο του βουνού διέρχεται μέσα από τους τρεις δήμους και περνά μέσα από τα χωριά:

Στον Δήμο Βόλου από Μακρινίτσα προς Σταγιάτες, Πορταριά, Δράκεια, Αγιο Λαυρέντιο, Αγιο Βλάσιο και Αγιο Γεώργιο.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου από Πινακάτες προς Βυζίτσα, Μηλιές, Νεοχώρι, Αργαλαστή και Ξινόβρυση.

Στον Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου από Ξουρίχτι προς Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Κισσό, Αγιο Δημήτριο, Μακρυράχη, Ζαγορά, Πουρί.

Το δίκτυο της θάλασσας

Το δίκτυο της θάλασσας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στο ένα τα μονοπάτια οδηγούν προς τα ψαροχώρια του Παγασητικού Κόλπου και στο άλλο προς τα παράλια του Αιγαίου.

Στον Παγασητικό: Από Άλλη Μεριά προς Αναυρο, Αγριά, Λεχώνια, Πλατανίδια, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Κορώπη, Αφησο, Λεφόκαστρο, Κάλαμο, Μηλίνα, Χόρτο, Πλατανιά έως Κατηγιώργη και Τρίκερι.

Στο Αιγαίο: Από Ποτιστικά προς Λαμπινού, Μυλοπόταμο, Νταμούχαρη, Αϊ Γιάννη, Χορευτό και Ομβριό. Στον Ομβριο υπάρχει σύνδεσης με το «Ο2» ορειβατικό μονοπάτι που θα «συναντά» τους πεζοπόρους του Ολύμπου.

Πρόταση προς «πώληση»

Μέσα στο Σεπτέμβριο η ολοκληρωμένη πρόταση που θα δώσει ενιαία ταυτότητα στον πεζοπορικό τουρισμό του προορισμού Βόλος- Πήλιο, θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του έργου δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από έξι μήνες.

«Εμείς δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο. Θα ξεκινήσουμε να το «πουλάμε» ως τουριστική πρόταση ήδη από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που θα συμμετέχουμε, αρχής γενομένης από το Ντίσελντορφ», είπε ο κ. Παπαμακάριος.

Ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο τουριστικό πακέτο θα συμβάλλει σε αυτό που η Μαγνησία παλεύει επί χρόνια: την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό γιατί όσοι επιλέγουν να κάνουν πεζοπορικές διακοπές το πράττουν κατά τους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου