ΤΟΠΙΚΑ

Συγκίνηση στα εγκαίνια του Ι. Ν. του Αγίου Ευφημιανού στον Βόλο

συγκίνηση-στα-εγκαίνια-του-ι-ν-του-αγί-785225

Μνήμες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξύπνησαν προχθές με αφορμή τα εγκαίνια για τη λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Ευφημιανού στην Αγία Παρασκευή που κατασκεύασε ο Κύπριος αρχιτέκτονας Παύλος Νικολλέτης στη μνήμη των αγωνιστών που χάθηκαν στις μάχες στην κατεχόμενη σήμερα κωμόπολη Λύση.

Ο Κύπριος αρχιτέκτονας, που είναι μόνιμος κάτοικος Βόλου, έλυσε τη σιωπή του και μίλησε για πρώτη φορά στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος για την κατεχόμενη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Απολυόταν από το στρατό όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη μάχη της Λαπήθου βούτηξε στη θάλασσα για να σωθεί όταν ο τουρκικός στρατός είχε περικυκλώσει τις κύπριες δυνάμεις.

Στην εκδήλωση είχε δίπλα του εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, η οποία παρακολούθησε και τα εγκαίνια σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

«Οποιαδήποτε εκδήλωση ή ενέργεια διατηρεί ή υπογραμμίζει τον πολιτισμό μας όπως η σημερινή, που δίνει ιδιαίτερα έμφαση σε έναν συγκεκριμένο Άγιο, μίας κατεχόμενης κωμόπολης της Κύπρου, όπως εν προκειμένω της Λύσης, που ήταν και ηρωοτόκος, συνιστά την υπενθύμιση να αγωνιστούμε για επιστροφή», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

Ο ίδιος είπε ότι: «Ο πολιτισμός για εμάς τους Έλληνες είναι η ύπαρξή μας. Είναι αυτό που δώσαμε στην ανθρωπότητα και είναι αυτό που μας στηρίζει και μας δίνει υπόσταση. Ταυτόχρονα για εμάς που ζούμε στην Κύπρο και το 37% της γης μας είναι κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό, ο πολιτισμός είναι και σημείο αναφοράς για τον αγώνα».

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ευφημιανού στην Αγία Παρασκευή είναι λοιπόν σημείο αναφοράς και υπενθύμισης τους αγώνα της επιστροφής. «Πρέπει να πάμε στην εκκλησία την αρχική όπως την έχουν ζήσει οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εκκλησία έχει συληθεί πολλές φορές. Η τελευταία σύλληψη έγινε το ’98. Μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο ο κ. ΝΙκολέτης είπε ότι τότε πήρε την απόφαση να ανεγείρει τον Ιερό Ναό.

«Υπήρξαν κάποιες συγκυρίες που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Στον πόλεμο σώθηκα από τη θάλασσα ανήμερα του Σωτήρος, ενώ ξαναβρήκα την οικογένειά μου του Αγίου Φανουρίου, ημέρα εορτής ενός Αγίου στον οποίο η μητέρα μου με είχε ταμένο», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο δωρητής.

Ο κ. Νικολέττης διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και 44 χρόνια. Όταν ήρθε στον Βόλο αγόρασε το οικόπεδο στην Αγία Παρασκευή. Ενημερώθηκε τότε από τους κατοίκους ότι παλαιότερα λειτουργούσε εκεί μία Εκκλησία στην οποία ήταν πάντοτε αναμμένο ένα καντήλι.

Όταν λοιπόν οι Τούρκοι σύλησαν τις εικόνες του Ιερού Ναού Αγίου Ευφημιανού ο κ. Νικολέττης αποφάσισε να ανεγείρει αυτή την Εκκλησία στη μνήμη των φίλων των νεκρών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο και ανέγειρε το εκκλησάκι.

Όταν συνέβη ο πόλεμος ο δωρητής ήταν ηλικίας μόλις 20 ετών. Ο ίδιος και η οικογένειά του σώθηκαν και περιμένουν την ημέρα και τη στιγμή που θα γίνει ξανά η λειτουργία στον Άγιο Ευφημιανό στη Λύση.

Η υποδοχή της εθνικής αντιπροσωπείας της Κύπρου έγινε με μεγάλη χαρά από τους τοπικούς φορείς. Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις είπε ότι «οι δεσμοί του Βόλου με την Κύπρο είναι στενοί και ανάγονται στο παρελθόν με συνεργασία στις δύσκολες στιγμές αλλά και στις εθνικές υποθέσεις» και καλωσόρισε τους αδελφούς Κύπριους απευθύνοντας χαιρετισμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου