ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία το Δημοτικό Θέατρο Βόλου

στην-τελική-ευθεία-το-δημοτικό-θέατρο-785556

Στην τελική ευθεία πριν τα μηχανήματα μπουν μέσα για να αποκαταστήσουν το σπίτι του πολιτισμού του Βόλου, φαίνεται να μπαίνει το Δημοτικό Θέατρο, που ρημάζει τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν οι μελέτες ενεργειακής απόδοσης και στατικής επάρκειας προκειμένου να υποβληθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα έχει τον τελικό λόγο να εγκρίνει τη δαπάνη των 5 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την επισκευή- ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ανακαίνιση του κτιρίου.

Ο δήμος Βόλου έχει προθεσμία υποβολής των εγκεκριμένων από το δημοτικό συμβούλιο μελετών έως τις 14 Αυγούστου, καθώς και των συμπληρωματικών στοιχείων που ζητήθηκαν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου και να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι αν εγκριθούν από την περιφέρεια σύντομα τα τεύχη δημοπράτησης στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος Αστικών Αναπλάσεων, η δημοπράτηση του έργο θα μπορέσει να γίνει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου ετοιμάζεται σήμερα να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του, προς το παρόν όμως συνιστά μία άθλια εικόνα και ταυτόχρονα εστία μόλυνσης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη. Είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 1989, την κορδέλα των εγκαινίων, έκοβε ο Δήμαρχος, Μιχάλης Κουντούρης, ενώ ποδαρικό επί σκηνής, που στην εποχή της ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο, έκανε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Δύο λαμπρές παραστάσεις καθήλωσαν στις θέσεις τους, τους Βολιώτες που έσπευσαν να θαυμάσουν το θέατρο και να απολαύσουν τους συντελεστές της Λυρικής επί σκηνής.

Εκτοτε, το Δημοτικό Θέατρο, αποτέλεσε το «σπίτι» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής. Παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, αποτελούσαν το… προσκλητήριο σε εκατοντάδες φιλόμουσους πολίτες κάθε ηλικίας που έσπευδαν να γεμίσουν τα θεωρεία.

Πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με ηχηρά ονόματα, ανέβηκαν επί σκηνής. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενήθηκε εκδήλωση και της Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την Ολυμπιάδα του 2004, οπότε και ο Βόλος, υποδέχθηκε τη διοργάνωση των προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου.

Η αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου έπεσε το 2008. Τα φώτα έσβησαν για τις ανάγκες ανακαίνισης του κτιρίου. Τα διαβρωμένα κουφώματα έπρεπε να αποκατασταθούν. Με εργολαβία της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης των κουφωμάτων.

Μόνο που ξεκίνησαν κάπως ανορθόδοξα. Από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο εργολάβος έφθασε στο υπόγειο, ένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη μεγαλύτερο: τα θεμέλια και οι κολώνες του κτιρίου παρουσίαζαν φθορές. Αμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκριναν το κτίριο ακατάλληλο και το έκλεισαν.

Ακολούθησε το 2010 νέα μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, βάση της οποίας, οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά στο υπέρογκο κόστος, οι όποιες προσπάθειες εγκαταλείπονται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου