ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετοι οι φοιτητές στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

αντίθετοι-οι-φοιτητές-στο-νέο-πανεπισ-788074

Την αντίθεσή του στη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, στη Γεωπονία δημιουργείται η εξής κατάσταση: «Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές του ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους. Την ίδια ώρα υπάρχουν και σπουδαστές που βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο καθώς υπάρχουν τμήματα που προτείνεται να κλείσουν, να μετατραπούν επί της ουσίας σε διετής κύκλους κατάρτισης αλλά και ένα μεγάλο μέρος του οδηγού σπουδών , που ήδη έχει μεταπηδήσει στα επί πληρωμής μεταπτυχιακά, να γίνονται διετή προγράμματα κατάρτισης (π.χ. γεωργία ακριβείας, τεχνολογίας τροφίμων, ελαιοκομίας κ.α.) τα οποία πρέπει οι φοιτητές να παρακολουθήσουν για να πάρουν πιστοποίηση και όχι πτυχίο! Με την δημιουργία των νέων σχολών στην ουσία θα έχουμε 5 διαφορετικούς απόφοιτους, με διαφορετικά πτυχία, πάνω όμως στον ίδιο κλάδο, σε παρόμοιες επιστήμες. Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα και στο εργασιακό μας μέλλον, αλλά και στην ουσία επιχειρείται μια αντιεπιστημονική διαχώριση θεωρίας και πράξης στην επιστήμη μας».

«Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι με το νέο Πανεπιστήμιο έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ). Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία των ιδρυμάτων παραμένουν.

Παραμένουν η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος, η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας -ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία- η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης. Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως «πελάτες» που αγοράζουν από τον «τιμοκατάλογο» των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων 2ετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης.

Αντίθετα όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα τους και αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στον Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού).

Δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις είτε γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων αφού μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς, είτε ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις. Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας να οργανώσουν την πάλη τους», καταλήγουν οι φοιτητές, ζητώντας να μην προχωρήσει η συνένωση των ιδρυμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου