ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει δικογραφίες στην Εισαγγελία η ΑΑΔΕ

επιστρέφει-δικογραφίες-στην-εισαγγε-788102

Πίσω στην… Εισαγγελία Βόλου γυρίζουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι παραγγελίες για διαχειριστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων σε Δήμους της Μαγνησίας και Δημοτικές Επιχειρήσεις για σοβαρές υπό διερεύνηση υποθέσεις όπως φοροδιαφυγής, απιστίας στην υπηρεσία, ατασθαλίες κ.ά.

Οι παραγγελίες που διατάχθηκαν από την Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων μετά από μηνύσεις, καταγγελίες και ελέγχους του πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, έμειναν ανεκτέλεστες, αν και πολλά από τα διερευνώμενα αδικήματα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος αν επιβεβαιωθούν, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικαλείται αναρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τους ελέγχους.

Από το Πάσχα και μετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε να επιστρέψει τις δικογραφίες στην Εισαγγελία Βόλου επικαλούμενη υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει ότι αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους είναι η Οικονομική Αστυνομία και η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Μόνο το τελευταίο 20ήμερο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επιστρέψει τουλάχιστον τρεις δικογραφίες.

Εντούτοις, η Οικονομική Αστυνομία που συστάθηκε λειτουργεί αποδυναμωμένη από προσωπικό μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Διεύθυνση Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος υπάρχει μόνο στα χαρτιά παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τη διάλυση του πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2015.

Όλο αυτό το διάστημα οι Υπηρεσίες και συγκεκριμένα το πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, φέρονται να έριχναν η μία στην άλλη το μπαλάκι για την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.

Τελικά οι υποθέσεις κατέληγαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία όμως πλέον βάσει της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν έχει αρμοδιότητα για να αναλάβει το φορολογικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει διάχυτο προβληματισμό για την πορεία των ερευνών, καθώς κρίνεται αμφίβολο εάν η Οικονομική Αστυνομία και η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο και μάλιστα έγκαιρα.

Όλα αυτά ενώ πολλά από τα υπό διερεύνηση αδικήματα μπορούν να αφορούν ακόμη και σε φορολογικές υποθέσεις που απασχολούν τις φορολογικές αρχές εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, τα αδικήματα που διαπιστώνονται ότι είναι σε βαθμό πλημμελήματος παραγράφονται εάν έχουν τελεστεί πέραν της πενταετίας, ενώ με παραγραφή κινδυνεύουν και τα αδικήματα που διαπιστώνονται ότι είναι σε βαθμό κακουργήματος εάν παρέλθει η χρονική περίοδος της δεκαετίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου