ΤΟΠΙΚΑ

Τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι

τεχνητή-νοημοσύνη-στο-χωράφι-789976

Την επανάσταση στο χωράφι και στον τρόπο λίπανσης των καλλιεργειών, έφεραν δύο Βολιώτες- απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γιώργος Βαρβαρέλης εφηύραν συσκευή, ιδανική για την λίπανση των καλλιεργειών, η οποία ήδη χρησιμοποιείται πιλοτικά από 19 αγρότες σε Ρουμανία, Γαλλία και Αμερική. Μέσα στους πρώτους μήνες, οι συγκεκριμένοι αγρότες παρατήρησαν αύξηση παραγωγής και μείωση του κόστους λίπανσης ακόμη και κατά 13%. Το 2019 η συσκευή αναμένεται να βγει στο εμπόριο και η τεχνητή νοημοσύνη να μπει στο χωράφι στην υπηρεσία του παραγωγού που μέσα από τη μείωση του κόστους λίπανσης θα δει να μένουν χρήματα στην τσέπη του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ιδέα είχε ξεκινήσει το 2013 στον αγρό. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έχει δικές του καλλιέργειες με σιτάρι. Τι διαπίστωσε; Πολλά πράγματα κατά την καλλιέργεια, γίνονται εμπειρικά, με το μάτι. Χωρίς συλλογή δεδομένων, χωρίς να υπάρχει μία επιστημονική υπόσταση.

Αποφάσισε να συνδυάσει τις γνώσεις του ως μηχανικού με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας νέος αγρότης στο χωράφι.

Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής άρχισε να μελετά τρόπους για την βελτίωση της παραγωγής μέσα από διαφοροποίηση της λίπανσης. Μαζί με τον συμφοιτητή του Γιώργο Βαρβαρέλη, συνέχισαν για να δημιουργήσουν το πρώτο demo. Το δοκίμασαν σε μικρή κλίμακα στις εκτάσεις με σιτάρι του ίδιου του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και διαπίστωσαν ότι με την καλύτερη λίπανση αυξήθηκε και η παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού αγροτικού προϊόντος.

Rebranding και χρηματοδότηση μισού εκατ. ευρώ

Ιδρυσαν τη δική τους start-up εταιρεία, την Agile Agriculture Technologies. Πρόκειται για μία νεοφυή επιχείρηση που γεννήθηκε μέσα από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής των δύο Βολιωτών και η οποία υπόσχεται με το προϊόν που θα διαθέσει στην αγορά, ιδανική λίπανση των φυτών, καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες.

Η εταιρεία έλαβε πανελλήνια διάκριση, προσέλκυσε χρηματοδοτήσεις, μέσα σε λίγα χρόνια ίδρυσε γραφεία στην Αθήνα και προ τεσσάρων μηνών στο Τέξας.

Πρόσφατα μόλις την προηγούμενη Τρίτη, στο όραμα των δύο Βολιωτών πίστεψε η Marathon Venture Capital και αποφάσισε να το χρηματοδοτήσει με ποσό 500.000 ευρώ.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης έγινε re-branding. Η εταιρεία λειτουργεί πλέον ως Augmenta, ενώ η ομάδα έχει καταφέρει να στελεχωθεί από πλειάδα επαγγελματιών. Σχεδίασαν το προϊόν, το Field Analyzer, από την αρχή και ήδη έχουν τους πρώτους αγρότες στο πελατολόγιό τους. «Πρόκειται για υιοθετούντες που αγόρασαν την πρώιμη έκδοση του προϊόντος», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ευαγγελόπουλος μιλώντας για αγρότες στη Ρουμανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

Κέρδος 17 ευρώ ανά στρέμμα

Η συσκευή χρησιμοποιείται από τις αρχές του 2018 για τη λίπανση κυρίως σιταριού και καλαμποκιού και σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελόπουλο γίνονται τα πρώτα δοκιμαστικά στην τομάτα.

«Είμαστε κοντά στους υιοθετούντες της συσκευής συλλέγοντας δεδομένα αλλά και καταγράφοντας τυχόν προβλήματα ή ανάγκες βελτιώσεων του προϊόντος. Ηδη πάντως από τους πρώτους μήνες, οι παραγωγοί έχουν πολύ θετικές εντυπώσεις και το θεωρούν ένα εργαλείο που αποφέρει οικονομία», σημείωσε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για την αποτελεσματικότητα της συσκευής που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όταν η ομάδα υπέγραψε τη σύμβαση για την παρακολούθηση των πειραμάτων, μέσω του Field Analyzer, επιτυγχάνεται 12% αύξηση της παραγωγής, 15% αύξηση των πρωτεϊνών στα σιτηρά και μείωση λιπάσματος κατά 5%. Από τότε όμως έως σήμερα, έχει επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομία μέσω της μείωσης του λιπάσματος σε ποσοστό ακόμη και 13%.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για έναν μέσο Ελληνα αγρότη επιτυγχάνεται 16- 17 ευρώ εξοικονόμηση ανά στρέμμα», τονίζει ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Με επεξεργαστή της Tesla

Η συσκευή Field Analyzer τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να εντοπίζει εάν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του προϊόντος μετά το «μεγάλωμα» της εταιρείας, η Augmenta προχώρησε σε συνεργασία με εταιρεία κολοσσό στον κόσμο, τη Nvidia. Η εταιρεία υπογράφει τον επεξεργαστή της συσκευής. «Πρόκειται για επεξεργαστεί σύγχρονο. Αντίστοιχο επεξεργαστή χρησιμοποιεί η Tesla στα αυτοδηγούμενα οχήματα», σημειώνει ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου