ΤΟΠΙΚΑ

Αίτημα να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις

αίτημα-να-αποζημιωθούν-από-τον-ελγα-οι-790069

Νέα επιστολή απέστειλε χθες ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Οργανώσεων στον ΕΛΓΑ, ζητώντας άμεσα την καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι υπέστησαν ζημίες από τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου 2018.

Όπως επισημαίνει, εκτός από τις χαλαζοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα, τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ελλάδα και οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, ειδικότερα σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή, καθώς και σε άλλες που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης.

Ειδικότερα, μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα όσπρια, τα σιτηρά, τα κηπευτικά, η βιομηχανική ντομάτα, πολλά φρούτα (π.χ. ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, καρπούζια, πεπόνια κ.ά.), τα καπνά, η κορινθιακή σταφίδα, οι δεντρώδεις καλλιέργειες, το βαμβάκι, τα ψυχανθή και άλλα προϊόντα σε όλη τη χώρα, καθώς λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων οι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι ο ΕΛΓΑ, σε ακραίες καιρικές συνθήκες – όπως είναι αυτές που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα – θα πρέπει να αποζημιώνει εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν καλλιέργειες και από βροχοπτώσεις, τις οποίες αποδεδειγμένα δεν θα μπορούσαν να είχαν αποσοβήσει οι παραγωγοί, για αυτό και ζητά να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου