ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Αποκατάσταση της Δημοκρατίας 44 χρόνια μετά

αλ-μεϊκόπουλος-αποκατάσταση-της-δημο-790146

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει: Η 24 Ιούλη, όπως όλες οι επέτειοι, είναι μέρα μνήμης και προβληματισμού. Μια μέρα αφετηρία για την επούλωση των τραυμάτων της πατρίδας μας μετά από την 7χρονη δικτατορία που την είχε πληγώσει βαθιά. Μέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιτάχθηκαν με τις μικρές ή μεγάλες μάχες τους όλη αυτή την περίοδο.

Μέρα επαναφοράς της κανονικότητας στην κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Η ανάμνησή της προκαλεί χαρμολύπη. Η επανεδραίωση του Δημοκρατικού πολιτεύματος πραγματοποιήθηκε, δυστυχώς, με επώδυνο τίμημα και τούτο γιατί η ανατροπή της δικτατορίας ήρθε ως συνέχεια της δραματικής δοκιμασίας του Ελληνισμού στην Κύπρο. Μια δοκιμασία που γράφει επεισόδια μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που πέρασαν από το ’74, πρέπει να μας κάνουν σοφότερους. Η προστιθέμενη αξία της γνώσης και των εμπειριών οφείλουν να βελτιώνουν την πυξίδα μας.

Η Δημοκρατία είναι εργαλείο των λαών και κανένα εργαλείο δεν λειτουργεί αν δεν το χειριστείς σωστά. Η πραγμάτωση των θεμελιωδών αρχών της, στη χώρα μας, δεν ήταν ποτέ εύκολη. Είχε να διαβεί τα δύσκολα μονοπάτια της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, την απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, την μικροπολιτική, τη μισαλλοδοξία και αρκετές ακόμη ασθένειες που οδήγησαν τη χώρα μας σε μια άλλη περιπέτεια, οικονομική κυρίως αυτή τη φορά. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα πληγώθηκε, όχι από την κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά από τη δυσλειτουργία της.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την σταδιακή ανάκαμψη της χώρας, μετά την πολυεπίπεδη ταλαιπωρία και τον ατέρμονο κύκλο των μνημονίων που είχε βυθιστεί, λόγω εξαρτήσεων, αναποφασιστικότητας και φυσικά, από συσσωρεύσεις λαθών και παραλείψεων δεκαετιών.

Η οριστική λήξη των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Είναι ευθύνη όλων μας, ατομική και συλλογική, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης Ελλάδας που ανασυγκροτείται παραγωγικά και θέτει τις βάσεις και τις δομές ώστε να αποτινάσσει τα βαρίδια που την κρατούν πίσω. Με αποφασιστική πολιτική βούληση να αξιοποιήσουμε τις διαρθρωτικές προσαρμογές που πετύχαμε και να εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την δίκαιη ανάπτυξη και την ισονομία.

Να δούμε μια Ελλάδα, παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια και στο διεθνές στερέωμα, που δεν δημιουργεί εντάσεις ή προβλήματα, δεν τα θάβει, αλλά αντίθετα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυσή τους.

Οφείλουμε να δώσουμε ουσιαστικό και έμπρακτο περιεχόμενο στην έννοια της Δημοκρατίας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας. Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται και σ’ όλους αυτούς που πίστεψαν, πάλεψαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους γι΄ αυτή» καταλήγει ο κ. Μεϊκόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου