ΤΟΠΙΚΑ

«Φρενάρουν» επενδύσεις στο Πήλιο

φρενάρουν-επενδύσεις-στο-πήλιο-791679

Αναστάτωση και ανατροπές στα σχέδια για επενδύσεις προκαλούν οι αυστηροί όροι δόμησης στο Πήλιο, που λειτουργούν αποτρεπτικά για δεκάδες ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μένουν εκτός ΕΣΠΑ τουρισμού. «Φρένο» στην τουριστική ανάπτυξη είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση στο Πήλιο, η οποία προβλέπει την ανέγερση μιας μόνο οικίας σε ένα οικόπεδο, ασχέτως έκτασης, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο ΕΣΠΑ τουρισμού, ενώ τους αναγκάζει να βάλουν πωλητήριο σε οικόπεδα που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τουριστικά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η παραπάνω απόφαση, που χαρακτηρίζεται «τροχοπέδη» για την τουριστική ανάπτυξη, καθώς δεκάδες εν δυνάμει επενδυτές ή οικοπεδούχοι βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν κατέθεσαν τον φάκελο για ένταξη στο ΕΣΠΑ τουρισμού.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «υπάρχουν δέκα, τουλάχιστον, περιπτώσεις οικοπεδούχων οι οποίοι είχαν ενδιαφέρον και έτοιμες προτάσεις για το ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν».

Το ΕΣΠΑ τουρισμού χρηματοδοτεί άνω των τριών καταλυμάτων στο ίδιο οικόπεδο αλλά λόγω της απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει την ανέγερση μιας μόνο κατοικίας, λειτουργικά ενιαίας, ανεξαρτήτως της επιφάνειας του οικοπέδου, για τη δόμηση εκτός σχεδίου και για τα οικόπεδα εντός των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας χαρακτήρισε την συγκεκριμένη απόφαση «κόλαφο» για τη δόμηση στο Πήλιο, ενώ σημείωσε ότι είναι αποτρεπτική για τις επενδύσεις, διότι «θέτει το Πήλιο εκτός του ΕΣΠΑ τουρισμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές αντίστοιχες απαγορεύσεις, παρά μόνο στο Πήλιο, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα διότι στρέφεται σε άλλους προορισμούς το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών. Δεν είναι λίγοι οι εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι όταν διαπιστώνουν το μέγεθος του προβλήματος, βάζουν πωλητήριο στο οικόπεδο που έχουν στην ιδιοκτησία τους, για να επενδύσουν σε άλλες περιοχές.

«Για το Πήλιο ειδικά, είναι τεράστια απώλεια, διότι το ΕΣΠΑ τουρισμού είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για καταλύματα, που θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια» σημείωσε η Νάνσυ Καπούλα.

Παρέμβαση δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Πολιτική πρωτοβουλία ανέλαβε, εξάλλου, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο οποίος με την συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέθεσε σε δικηγόρο εξειδικευμένο σε υποθέσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε υποθέσεις πολεοδόμησης, την διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για νομοθετική ρύθμιση. Όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κουτσάφτης «στόχος είναι να διασώσουμε ό,τι μπορούμε, γιατί η συγκεκριμένη απόφαση είναι καταστροφική για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και το Πήλιο γενικότερα, διότι δεν θα μπορεί κανένας να χτίσει καταλύματα στο οικόπεδο που έχει».

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου επισήμανε ότι «ζητάμε νομοθετική ρύθμιση, και γι΄ αυτό τον λόγο αποταθήκαμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, σε εξειδικευμένο δικηγόρο, για να μας υποστηρίξει στις νομικές διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να διασώσουμε την περιούσια και τους όρους δόμησης στο Πήλιο».

Βάζουν πωλητήριο

Η απογοήτευση των εν δυνάμει επενδυτών είναι εμφανής στα πωλητήρια που βάζουν σε γη που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τουριστικά, για τους παραπάνω λόγους. «Ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χάνει την εμπιστοσύνη του, με τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται. Αυτό είναι το χειρότερο για την οικονομία», όπως αναφέρει ο Φάρις Νεζάντ, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Πήλιο, στον χώρο του real estate.

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι πολλοί θέλουν να πουλήσουν οικόπεδα και ιδιοκτησίες, γενικότερα, στο Πήλιο, φαινόμενο που γίνεται εντονότερο την τελευταία πενταετία, αλλά και κάθε χρόνο που περνά. «Κάθε φορά που αλλάζει κάποιος νόμος, δυσκολεύουν οι διαδικασίες για τον κόσμο και διαπιστώνω ότι φέτος πολλοί μου εκμυστηρεύονται ότι θέλουν να πουλήσουν ακίνητα ή γη που διαθέτουν στο Πήλιο», επισημαίνει ο ίδιος.

Δυσφορία για τους όρους δόμησης

«Οι πελάτες δυσανασχετούν για τους όρους δόμησης» αναφέρει ο αρχιτέκτων μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων στην περιοχή και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι κατηγορηματικός, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα, που εγείρει, όπως είναι φυσικό, πολλές αντιδράσεις.

Επίσης παρατηρεί ότι έχουν «φρενάρει» επενδύσεις, διότι δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τουρισμού, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην διαδικασία πώλησης οικοπέδων, ενδιαφερόμενοι για τουριστικές επενδύσεις.

«Κατά την άποψή μας, είναι μια λάθος ανάγνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί γνωμοδότησε εναντίον μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν υπήρξε τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου και κακώς το πολεοδομικό γραφείο το γενικεύει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται έντονες αντιδράσεις», είπε.

Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει, ωστόσο, ότι «το ΣτΕ δεν νομοθετεί». Το Συμβούλιο της Επικρατείας «γνωμοδότησε πάνω σε συγκεκριμένη προσφυγή, η οποία αναφερόταν σε μια συγκεκριμένη οικοδομική άδεια στο Πήλιο. Τώρα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η γενίκευση που κάνει το πολεοδομικό γραφείο» τόνισε ο πρόεδρος των κατασκευαστών, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «απαξιώνει τις περιουσίες των κατοίκων και υποβαθμίζει τα περιουσιακά στοιχεία των ντόπιων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου