ΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρητήριο της ολικής έκλειψης σελήνης στην παραλία Βόλου

παρατηρητήριο-της-ολικής-έκλειψης-σε-791689

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο, διοργανώνει παρατήρηση της Ολικής Έκλειψης Σελήνης στις 27 Ιουλίου στην παραλία του Βόλου, μπροστά ακριβώς από το σημείο όπου ελλιμενίζεται η Αργώ.

Η παρατήρηση του συγκεκριμένου αστρονομικού γεγονότος, όπως επίσης και η παρατήρηση των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος (Αφροδίτης, Δία, Κρόνου και Άρη) θα γίνει μέσα από τα τηλεσκόπια των μελών της Παρατηρησιακής Ομάδας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και θα ξεκινήσει από τις 21.00 με το στήσιμό των τηλεσκοπίων.

Η Έκλειψη Σελήνης είναι ένα όμορφο αστρονομικό φαινόμενο και οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε μια έκλειψη Σελήνης κάθε δυο χρόνια. Οι εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται κατάλληλα. Για να συμβεί μια Έκλειψη Σελήνης, θα πρέπει η Γη να μπει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη, με αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάσει από την σκιά της Γης. Πρόκειται για την έκλειψη με τη μεγαλύτερη διάρκεια ολικότητας, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η οποία θα διαρκέσει από τις 22:30 έως τις 00:13 μετά τα μεσάνυχτα, μία ολόκληρη ώρα και 43 λεπτά (1ώ 43λ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειο της τροχιάς της, δηλαδή στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη.

Επίσης, στις 27 Ιουλίου 2018, θα συμβεί και ένα ακόμη υπέροχο αστρονομικό φαινόμενο, αφού ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται περίπου 6 μοίρες κάτω από το δίσκο της Σελήνης και θα είναι αρκετά λαμπρός, με φαινόμενο μέγεθος: -2.8.

Η ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στις 27 Ιουλίου 2018, θα τελειώσει με την δύση του Ηλίου στις 20:39. Ενώ θα περίμενε κανείς να αντικρύσει την Σελήνη από την άλλη μεριά του ορίζοντα (ανατολικά) σε φάση πανσελήνου, εκείνο το βράδυ θα παρατηρήσει και κάτι ακόμη εντυπωσιακό: μια Ολική Έκλειψη Σελήνης ορατή από όλη την Ελλάδα!

Η υπέρλαμπρη πανσέληνος θα χάνει σιγά – σιγά την λαμπρότητά της και θα σκιάζεται, αφού θα μπαίνει μέσα στην σκιά της Γης από τις 21:24 έως τις 22:30.

Μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει χρώμα σε κίτρινο-χαλκοπορφυρό και μέχρι τις 23:22 το χρώμα της Σελήνης θα μετατραπεί σε βαθύ κόκκινο-μπορντό. Γι’ αυτό πολλοί το φαινόμενο αυτό το αποκαλούν «ματωμένη Σελήνη»!

Το φαινόμενο της ολικότητας θα λαμβάνει χώρα στον ανατολικό ορίζοντα, μόνο που αυτή τη φορά η Σελήνη δεν θα είναι μόνη … θα βρίσκεται πολύ-πολύ κοντά της και ο πλανήτης Άρης!

Μάλιστα ο Άρης, την ίδια μέρα θα βρίσκεται σε θέση αντίθεσης και σε απίστευτα κοντινή απόσταση από την Γη, γύρω στα 58 εκατ. km. Έτσι, θα φαίνεται και αυτός λαμπρός και κόκκινος, οπότε οι φωτογράφοι θα τον λατρέψουν που θα αποτελεί πρόσθετο κόσμημα στο φωτογραφικό κάδρο της «ματωμένης» Σελήνης!

Στοιχεία ολικής έκλειψης Σελήνης (ορατή από Ελλάδα):

Έναρξη μερικής έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, ώρα 21:24:27
Έναρξη ολικής έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, ώρα 22:30:15
Μέγιστο έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, ώρα 23:21:44
Πέρας ολικής έκλειψης Σελήνης: 28 Ιουλίου 2018, ώρα 00:13:11
Πέρας μερικής έκλειψης Σελήνης: 28 Ιουλίου 2018, ώρα 01:19:00

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου