ΤΟΠΙΚΑ

Αμερικανίδες με πηλιορείτικες φορεσιές

αμερικανίδες-με-πηλιορείτικες-φορεσ-792208

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν στο παραδοσιακό πανηγύρι του προφήτη Ηλία, που πραγματοποιήθηκε στο φερώνυμο εξωκλήσι, στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, όπου τον χορό έσυραν, για πρώτη φορά, τρεις Αμερικανίδες τουρίστριες, φορώντας την παραδοσιακή τοπική φορεσιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δυναμική ήταν η παρουσία τριών κοριτσιών από την Νέα Υόρκη, της Ναιόμι Αντάγκο, της Αλεξ Σέλτνμαν και της Υβόν Χι, οι οποίες βρέθηκαν στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στο πλαίσιο των καλοκαιρινών τους διακοπών και θέλησαν να βιώσουν την χαρά της συμμετοχής σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι, αφού προηγουμένως έμαθαν τα βήματα του πηλιορείτικου συρτού.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με την Ναιόμι Αντάγκο, η οποία επισκέπτεται για τέταρτη φορά τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία ο θείος της, Σάκης Γιάκας, σύζυγος της αδελφής της μητέρας της. Η 21χρονη Νεοϋορκέζα, η οποία αποφοίτησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο, όπου έκανε σπουδές Ψυχολογίας, βρέθηκε στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας μαζί με τις φίλες της, απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι τρεις επιστήθιες φίλες θέλησαν να βιώσουν τον παλμό της παραδοσιακής ζωής του τόπου, κι αποφάσισαν να σύρουν τον χορό, φορώντας την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία.

Η Ναόμι ανέφερε ότι «ήταν πολύ ωραία εμπειρία και μόλις ακούσαμε τον ρυθμό, αρχίσαμε να χορεύουμε, απολαμβάνοντας την στιγμή». Η Αμερικανίδα επισκέπτρια ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια η επαγγελματική της εξέλιξη πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της, ενώ προσέθεσε ότι «θα ήθελα να το επαναλάβω και το επόμενο καλοκαίρι, εάν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου».

Τα τρία κορίτσια απαθανάτισαν την συμμετοχή τους στο πανηγύρι του Αη – Λια και είναι βέβαιο ότι θα μοιραστούν τις εντυπώσεις τους με τους φίλους τους, όταν επιστρέψουν στην Νέα Υόρκη.

Τοπική παράδοση

Το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα μετά την Θεία Λειτουργία και την περιφορά της Ιεράς Εικόνας, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού. Μέλη του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος», φορώντας τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, με την συνοδεία μουσικών, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους παρευρισκόμενους.

Πρωτοτυπία στην φετινή εκδήλωση απετέλεσε η παρουσία ξένων τουριστών – επισκεπτών, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που είχαν την δυνατότητα να φορέσουν τις φορεσιές και να συμμετέχουν στα χορευτικά της εκδήλωσης. Η βραδιά έκλεισε με το καθιερωμένο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Καθοριστική στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κένταυρος» Αγίου Γεωργίου Νηλείας, που συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβίωση του πανηγυριού τρεις και πλέον δεκαετίες. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Ραμματάς, πρόεδρος του Συλλόγου, είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά πανηγύρια του Πηλίου, που πραγματοποιούνται στην διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, ενώ υπογράμμισε ότι το τοπικό παραδοσιακό χρώμα διατηρείται αναλλοίωτο, χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου