ΤΟΠΙΚΑ

Βήμα εργασιακής αποκατάστασης των συμβασιούχων -ομήρων στα Πανεπιστήμια -ΤΕΙ

βήμα-εργασιακής-αποκατάστασης-των-συ-794056

Η εργασιακή ομηρία που βιώνουν μέσα στα ίδια τα Πανεπιστήμια εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τέθηκε επί τάπητος από το συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων σε 22 ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην πρόσφατη 88η Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Οι συμβασιούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σουλικιάς εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έθεσαν το ζήτημα της αποκατάστασης της εργασιακής τους σχέσης δεδομένου ότι επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το αίτημα που κατατέθηκε μέσω σχετικού υπομνήματος από το συντονιστικό όργανο των εκπροσώπων των συμβασιούχων στην 88η Σύνοδο Πρυτάνεων αφορούσε στην αναγνώριση του προβλήματος με σαφή δημόσια διατύπωση από πλευράς της Συνόδου ως σώματος, αλλά και από κάθε Ίδρυμα χωριστά και τη δέσμευση να προχωρήσουν σε διαρκείς ενέργειες για να αναγνωριστεί, καταγραφεί και θεραπευθεί μόνιμα και δίκαια το πρόβλημα της αποκατάστασης της πραγματικής εργασιακής σχέσης όλων των συμβασιούχων, οι οποίοι εργάζονται στα ιδρύματα επί σειρά ετών καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ως σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου.

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου κατά κύριο λόγο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία περιγράφουν αναλυτιθκά και σε υπόμνημα που κατατέθηκε και προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναφέρθηκαν στο επίκαιρο θέμα των συγχωνεύσεων των ιδρυμάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη να προστατευθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν οι συμβασιούχοι των υπό συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η συζήτηση επί του θέματος στην Σύνοδο Πρυτάνεων διεξήχθη σε θετικό κλίμα και επικεντρώθηκε στην αναζήτηση λύσης, όπως και αποτυπώνεται στις αποφάσεις της Συνόδου: «Η Σύνοδος συμφωνεί με το αίτημα των Συμβασιούχων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εργασιακή αποκατάστασή τους».

Εξάλλου και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε σαφώς στο περιθώριο της Συνόδου στην «ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να καταβληθεί προσπάθεια για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την απόφαση αποδοχής του αιτήματός μας από την Σύνοδο των Πρυτάνεων και θεωρούμε ότι η αρχική στάση του υπουργείου, έτσι όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις της υφυπουργού κ. Τζούφη, αποτελεί ένα θετικό βήμα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και αναμένουμε τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για την επίλυση του χρόνιου αυτού εργασιακού ζητήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση των συμβασιούχων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου