ΤΟΠΙΚΑ

Αφησε τη δουλειά του για να σπουδάσει

αφησε-τη-δουλειά-του-για-να-σπουδάσει-794221

Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να παραιτηθεί από την εργασία του σε μεγάλη μελετητική εταιρεία που εργαζόταν ως μηχανικός και να ακολουθήσει το όνειρό του. Έδωσε κατατακτήριες και πέρασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απ’ όπου χθες αποφοίτησε ως ο αριστούχος του τμήματός του. Ο 37χρονος Γεώργιος Ρίστας από την Πάργα που βραβεύτηκε ως ο αριστούχος του τμήματος, κατάφερε να εμπνεύσει συμφοιτητές του ακόμη και τους ίδιους τους καθηγητές του με την επιλογή του, τη στάση του αλλά και το χαρακτήρα του.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της αποφοίτησης στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Γιώργος Ρίστας παρέλαβε το πτυχίο του και βραβεύτηκε ως αριστούχος εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους συμφοιτητές του αλλά και τους καθηγητές του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον συγκεκριμένο απόφοιτο ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος, Θεοδ. Καρακασίδης χαρακτηρίζοντάς τον ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους φοιτητές. «Εβαλε στόχους, ζορίστηκε, όμως τα κατάφερε και βγήκε και πρώτος. Πρόκειται για ένα πολύ επιμελή φοιτητή, πάνω απ’ όλα όμως καλό παιδί που αν και δεν είναι τόσο μικρός όσο φαίνεται κατάφερε να γίνει ένα με τους συμφοιτητές του», είπε ο κ. Καρακασίδης.

Ο Γιώργος Ρίστας είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το ΤΕΙ Χανίων και έχει κάνει το μεταπτυχιακό του στο Εδιμβούργο. «Εργαζόμουν επί εννέα χρόνια ως μηχανικός σε μεγάλη μελετητική εταιρεία όταν αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου. Αφησα τη δουλειά και έδωσα κατατακτήριες του 2012- 2013. Αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι να κυνηγούν τα όνειρά τους, να είναι ασυμβίβαστοι, να βλέπουν με αγάπη τον συνάνθρωπό τους και να προσπαθούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Η εποχή είναι δύσκολη αλλά ο καθένας έχει χρέος να κυνηγά τα όνειρά του», επανέλαβε όσα είπε και από το βήμα της ορκωμοσίας όπου πήρε το λόγο.

Αριστούχος από την Κέρκυρα

Από την Κέρκυρα στο Βόλο βρέθηκε για να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει αρχιτέκτονας μηχανικός η κ. Εύα Λαβράνου, αριστούχος απόφοιτη του τμήματος που πήρε χθες το πτυχίο της και βραβεύτηκε για το βαθμό πτυχίο 9,03.

«Η αρχιτεκτονική ήταν για μένα η πρώτη επιλογή. Από μικρή αυτό ονειρευόμουν. Και το τμήμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θεωρώ ότι μου ταίριαξε περισσότερο καθώς έχει μια πιο καλλιτεχνική προσέγγισε. Πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική σου δίνει γνώσεις σε πολλά αντικείμενα και υπάρχουν διέξοδοι για το μέλλον. Προς το παρόν θα επιλέξω να κάνω την πρακτική μου στο εξωτερικό και στη συνέχεια κάποιο μεταπτυχιακό», ανέφερε.

Απόφοιτοι εν μέσω κρίσης

Σε δύσκολο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον βγήκαν από χθες οι απόφοιτοι των τμημάτων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων. «Νιώθω συνυπεύθυνος για το άσχημο περιβάλλον που τους κληρονομούμε. Κάναμε την προσπάθειά μας, πιστεύω ότι τους δώσαμε γνώσεις και προσόντα και θέλω να δώσω μία συμβουλή: θα αξιολογούνται κάθε μέρα, πρέπει να είναι όχι μόνο επιστημονικά επαρκείς, αλλά και συνεργάσιμοι, εργατικοί, κοινωνικοί και να αντιμετωπίζουν με πάθος τη δουλειά τους. Ετσι θα πετύχουν», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής, Κώστας Αδαμάκης.

Ωστόσο οι νέοι απόφοιτοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον τους. Ο Βολιώτης Χρήστος Αξαρλής- απόφοιτος πολιτικός μηχανικός θα αναζητήσει άμεσα εργασία στον κλάδο του. «Είναι όντως δύσκολη η εποχή αλλά θα προσαρμοστούμε. Αυτή τη στιγμή αντέχει ο κλάδος της οργάνωσης εργοταξίου αλλά και τα ενεργειακά που δίνουν δυνατότητα απορρόφησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζομαι κι εγώ», είπε με το πτυχίο στο χέρι.

Στον κλάδο της ενέργειας θα στραφεί και η απόφοιτη του τμήματος πολιτικών μηχανικών Αποστολία Μπαντραλέξη από τη Λάρισα. «Αν και το τμήμα δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αποφάσισα να το ακολουθήσω γιατί βλέπω ότι υπάρχει μέλλον. Θεωρώ ότι η κάμψη δεν θα συνεχιστεί άλλο. Μονόδρομος είναι πλέον η ανάπτυξη κι εγώ θα στραφώ στον ενεργειακό τομέα», τόνισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου