ΤΟΠΙΚΑ

«Διχάζεται» η Γεωπονία

διχάζεται-η-γεωπονία-798819

Εξελίξεις στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σηματοδότησε το αίτημα της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος για την παραίτηση του κοσμήτορα, Δημήτρη Βαφείδη, με αφορμή τη στάση που τήρησε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το αίτημα παραίτησης του κοσμήτορα, που στάλθηκε στον ίδιο και κοινοποιήθηκε στα μέλη ΔΕΠ μέσω του συστήματος on line επικοινωνίας της ακαδημαϊκής κοινότητας all dep, κινητοποίησε άμεσα το «αδελφό» Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής, το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Με πρωτοβουλία του προέδρου, Θανάση Εξαδάκτυλου συγκλήθηκε γενική συνέλευση, στην οποία μεταξύ άλλων εξετάστηκε και το αίτημα παραίτησης του κοσμήτορα. Ομόφωνα το Τμήμα αποφάσισε υπέρ της παραμονής του κ. Βαφείδη στη θέση του κοσμήτορα και υπέρ της στήριξης στο πρόσωπό του. Επίσημα το πόρισμα αναμένεται να καταγραφτεί και να αποσταλεί σήμερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Βαφείδη, ο οποίος κληθείς χθες να σχολιάσει το αίτημα του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Καλούμαι να παραιτηθώ για ένα ψήφισμα που εκδώσαμε προ πέντε μηνών και το οποίο έχει ακυρωθεί από ομόφωνα ψηφίσματα των ίδιων των Τμημάτων. Η στάση του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη λογική της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη της νέας Πρυτανείας. Μια λογική που δεν έγινε αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Φαίνεται δε ότι υπάρχει φόβος ανταγωνισμού με τα νέα Τμήματα».

Η «διχόνοια» στη Γεωπονική Σχολή ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στη διάρκεια της οποίας, ο κοσμήτορας, Δημήτρης Βαφείδης, ψήφισε θετικά στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως «μια παραγωγική βάση διαβούλευσης».

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής από την πρώτη στιγμή εγκάλεσε τον κοσμήτορα ότι δεν σεβάστηκε το ομόφωνα ψήφισμα της Σχολής τον περασμένο Φεβρουάριο. Από το τότε ψήφισμα όμως έως και τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είχαν προηγηθεί προτάσεις των δύο Τμημάτων της Σχολής για την ίδρυση δύο νέων Τμημάτων στη Λάρισα. Το τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας πρότεινε το Φυτικής Παραγωγής και το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Προέλευσης πρότεινε το Ιχθυολογίας.

Η διαφοροποίηση του προέδρου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Νίκου Δαναλάτου, έγκειται όχι ως προς τη δημιουργία του Τμήματος, αλλά ως προς τη δημιουργία Τμήματος Γεωπονίας πενταετούς διάρκειας που θα δίνει ίσα δικαιώματα στους αποφοίτους του νέου Τμήματος με τους αποφοίτους του υφιστάμενου Τμήματος.

Ορκωμοσία στη «σκιά» των γεγονότων

Στη «σκιά» των εξελίξεων στη Γεωπονική Σχολή, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία των αποφοίτων των δύο Τμημάτων.

Η τελετή αναγόρευσης διδακτόρων και οι τελετές απονομής πτυχίων στους απόφοιτους των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό αμφιθέατρο του κτιρίου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, στο Φυτόκο.

Στις 10 πρωί έγινε η ορκωμοσία για το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και στις 12 το μεσημέρι, η ορκωμοσία για το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Τα Τρίκαλα δεν πήγαν… πλατεία

Ισχνή συμμετοχή καταγράφτηκε στο χθεσινό παντρικαλινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου για το νέο Πανεπιστήμιο. Ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα Δήμου – Εκκλησίας και φορέων.

Ωστόσο ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστρεργίου ζήτησε αναστολή της διαβούλευσης και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, υπογραμμίζοντας ότι τα Τρίκαλα αδικούνται από τον σχεδιασμό για το νέο Πανεπιστήμιο.

«Δεν είμαι οπαδός της προσέγγισης «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο». Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, αφήνοντας αιχμές ότι η νέα αρχιτεκτονική του Π.Θ. βασίστηκε σε «συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων» και για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Συλλαλητήριο σήμερα στην Καρδίτσα

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11:30 το πρωί συλλαλητήριο διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας στην πλατεία Δικαστηρίων, αντιδρώντας επίσης στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο.

Η Καρδίτσα διεκδικεί την παραμονή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην πόλη, δημιουργία σχολής, παραμονή του Τμήματος Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και διατήρηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Χρηματοδότηση 6 εκατ. στα ΤΕΙ

Με φόντο τον αναβρασμό που επικρατεί στη Θεσσαλία αλλά και σε ολόκληρη της χώρα όπου επιχειρούνται συνενώσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων των ΑΕΙ.

Χθες, έκτακτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τους πρυτάνεις του ΤΕΙ με μοναδικό θέμα τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων τους με τα Πανεπιστήμια.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ο Γ.Γ του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος και ο σύμβουλος του Υπουργού Καθηγητής Παντελής Κυπριανός παρευρέθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ.

Ο κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε τους Πρυτάνεις και τους Αντιπρυτάνεις για την ολόπλευρη στήριξή τους στο εγχείρημα της συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και εξέθεσε το χρονοδιάγραμμα των συνεργειών με τα Πανεπιστήμια καθώς και για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων.

Απάντησε ακόμη σε ερωτήματα σχετικά τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας όπως και για τις συνέργειες που προωθούν άλλα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Σύντομα θα αρχίσει η φάση αποτίμησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης των προτάσεων των επιτροπών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έγιναν στα ΤΕΙ τον τελευταίο χρόνο και ανακοίνωσε την έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ με ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων Ευρώ ως μέρος της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου