ΤΟΠΙΚΑ

Πηγαίο νερό κατά 50% πίνει ο Βόλος

πηγαίο-νερό-κατά-50-πίνει-ο-βόλος-799941

Οι καταρρακτώδεις βροχές και τα μπουρίνια του Ιουνίου και των πρώτων ημερών του Ιουλίου, μπορεί να έχουν προκαλέσει προβλήματα σε υποδομές, καλλιέργειες και καλοκαιρινές επιχειρήσεις, για τη ΔΕΥΑΜΒ όμως ήταν μόνο ευεργετικές, αφού στην καρδιά του καλοκαιριού δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ποιότητα, πολύ δε περισσότερο για την ποσότητα του νερού με το οποίο υδροδοτεί τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη στα μέσα περίπου του Ιουλίου και σε αντίθεση με προηγούμενα καλοκαίρια, το πολεοδομικό συγκρότημα υδροδοτείται με πηγαίο νερό σε ποσοστό 50%. «Προηγούμενες χρονιές, την αντίστοιχη περίοδο, το ποσοστό του πηγαίου νερού ήταν κάτω από το 40%», επεσήμανε ο κ. Σαββάκης.

«Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά», πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες. «Μπορεί να σημειώθηκαν κάποια προβληματάκια με θολότητα του νερού, αυτό όμως έγινε εξαιτίας της έντασης με την οποία ανέβαιναν τα νερά από τις πηγές και πλέον το πρόβλημα αποκαταστάθηκε», σημείωσε.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι παρά την πολύ καλή ποιότητα και την επάρκεια νερού δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Πρέπει πάντα να προσέχουμε. Εχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι. Η επάρκεια του νερού δεν σημαίνει ότι τα μέτρα παύουν να ισχύουν. Ισχύουν και μάλιστα στο ακέραιο και ειδικά για τη χρήση λάστιχου από τους δημότες προβλέπονται και πρόστιμα των 100 ευρώ. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού και να μην κάνουμε σπατάλη. Είναι ακραίο να κυνηγάμε με το λάστιχο τα φυλλαράκια από το πεζοδρόμιο. Το λέω αυτό γιατί σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν κυρίως μονοκατοικίες οι καταναλώσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα χωρίς λόγο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δύσκολοι μήνες του καλοκαιριού βρίσκονται μπροστά μας. «Τον Αύγουστο μπορεί αρκετοί να λείπουν για διακοπές, αλλά υπάρχει και ο Σεπτέμβριος που είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας», σημείωσε και επανέλαβε τις συμβουλές προς τους καταναλωτές:

-Να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του.

-Να μην χρησιμοποιούν λάστιχο για πλύσιμο πεζοδρομίου ή αυτοκινήτου ή για πότισμα κήπων.

-Να ελέγχουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές.

-Να ελέγχουν για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας.

-Να επιλέγουν «τηλέφωνο» ντουζιέρας με ρυθμιστή ροής.

-Για οποιαδήποτε χρήση να μην αφήνουν τη βρύση ανοιχτή άσκοπα.

-Να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο.

-Να συντηρούν κρύο νερό στο ψυγείο και να μην αφήνουν τη βρύση να τρέχει για ένα δροσερό ποτήρι νερό.

-Να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον κήπο η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.

-Να ποτίζουν (αυτόματο πότισμα) τον κήπο νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες.

-Να επιλέγουν για τον κήπο φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

-Να πλένουν τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση.

-Να μην χρησιμοποιούν το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσουν τρόφιμα.

-Για τον καθαρισμό της αυλής να χρησιμοποιούν σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό.

-Να μην πετάνε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό στην αποχέτευση. Να το χρησιμοποιούν για άλλο σκοπό όπως το πότισμα φυτών ή τον καθαρισμό εγκαταστάσεων κ.ά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου