ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» για πλημμύρες Βόλος, Αλμυρός και Πήλιο

στο-κόκκινο-για-πλημμύρες-βόλος-αλμ-800123

Σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ – Ολο και πιο συχνά τα πλημμυρικά φαινόμενα στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας

Βόλος, Αλμυρός, τα ρέματα του Πηλίου και η παράκτια ζώνη του Πηλίου προς την πλευρά του Αιγαίου ανήκουν στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας για πλημμύρες σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Οι συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται να βρίσκονται στο… έλεος της κλιματικής αλλαγής, καθώς με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται ο αριθμός των ιστορικών γεγονότων πλημμυρών. Πρόσφατες, μόλις του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν οι πλημμύρες που έπληξαν το Πήλιο αλλά προ ημερών τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας εντοπίστηκαν 200 ιστορικά γεγονότα τα οποία αντιστοιχούν σε 105 θέσεις. Από αυτά, τα 145 εντοπίστηκαν στην λεκάνη απορροής του Πηνειού και 55 στη λεκάνη απορροής ρεμάτων Αλμυρού – Πηλίου. Επιπλέον 20 κατατάχτηκαν στην κατηγορία σημαντικότητας πλημμύρας «πολύ υψηλή» και 15 στην κατηγορία «υψηλή».

Σε σχέση με την χρονική κατανομή των επεισοδίων το μεγαλύτερο πλήθος των ιστορικών πλημμυρών από αυτά που καταγράφτηκαν σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2001- 2010 με 128 ιστορικά γεγονότα, (ποσοστό 87,1%), από το 1991 έως το 2000 έχουν καταγραφτεί 15 ιστορικά γεγονότα (10,2% επί του συνόλου) και τέλος από το 1981 έως το 1990 4 ιστορικά γεγονότα (2,7% επί του συνόλου).

Όπως φαίνεται ολοένα και συχνότερα εμφανίζονται πλημμυρικά γεγονότα στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας που για την περιοχή της Θεσσαλίας είναι οι εξής εννέα:

-Πηνειός και παραπόταμοι μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας

-Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου

-Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας- Παλαιοπύργου

-Χαμηλή ζώνη μέσου ρου π. Τιταρήσιου περιοχή Ελλασώνας

-Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου

-Χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο

-Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τέφρου Ξυνιάδας

-Χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμα Μαγνησίας

-Χαμηλή ζώνη λεκάνης Ξηριά στον Βόλο και ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Στη Μαγνησία, η ζώνη του Αλμυρού και του Χολορέματος από την οποία διέρχονται το Λαχαρόρεμα, το Χολόρεμα, ο Ξεριάς, το Πλατανόρεμα και το Ξηρόρεμα, βάζει στο «κόκκινο» την πόλη του Αλμυρού, τη Σούρπη, την Ευξεινούπολη και τη Ν. Αγχίαλο που έχουν πληθυσμό περίπου 16.700 κατοίκους.

Αντίστοιχα η χαμηλή ζώνη στον Βόλο την οποία διατρέχουν ο Ξηριάς, ο Κραυσίνδωνας, ο Αναυρος και το ρέμα Παγασών, αφορά σε περιοχή 31 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου η πόλη του Βόλου συμπεριλαμβανομένου μεγάλου τμήματος των προαστίων και της Ν. Ιωνίας με συνολικό πληθυσμό περί τους 120.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας ιστορικά γεγονότα πλημμύρας στο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Μαγνησίας έχουν κυρίως καταγραφτεί στην παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής του Βόλου και του Αλμυρού, στα ρέματα του Πηλίου και στην παράκτια ζώνη του Πηλίου προς την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν για τα ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα ως αίτια πλημμύρας η βροχόπτωση με υψηλή ένταση σε Αλμυρό και Πήλιο, ο πλημμυρισμός ποταμιών σε Αλμυρό και Πήλιο και η κατάληψη χώρων στο πεδίο πλημμύρας για αγροτικές ή άλλες χρήσεις σε Αλμυρό και Πήλιο.

Στο σχέδιο προβλέπεται η λήψη μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν στις επικίνδυνες περιοχές και τα οποία είναι κατά προτεραιότητα: ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, προώθηση πρακτικών ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών και συγκράτησης φερτών υλών με έμφαση στα μέτρα φυσικής συγκράτησης υδάτων, έργα αντικατάστασης και συμπλήρωσης των υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης ομβρίων, μελέτη- έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνδυασμό με το μέτρο Σύνταξη Στρατηγικών Σχεδίων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών, επικαιροποίηση Σχεδίων Εκτακτης Ανάγκης λαμβάνοντας υπόψη τους χάρτες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και εκστρατείες ευαισθητοποίησης κοινού, τοπικών αρχών και κοινοτήτων έναντι πλημμυρικού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα με σκοπό την εδραίωση κοινής πολιτικής και συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας. Καταρτίζονται σε επίπεδο Περιοχής Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) ώστε να υπάρχει ενιαία δράση σε όλη την έκταση των ρεμάτων στις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα.

Τα συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί εντός του 2015, μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό εργαλείο της Κυβέρνησης, των Περιφερειών αλλά και των Δήμων ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που εμφανίζονται κατ΄ επανάληψη πλημμυρικά φαινόμενα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου