ΤΟΠΙΚΑ

Νάνσυ Καπούλα: Μπάχαλο με τις εισφορές των μηχανικών

νάνσυ-καπούλα-μπάχαλο-με-τις-εισφορές-805044

Αγανάκτηση επικρατεί στους μηχανικούς. Ο ΕΦΚΑ χρεώνει στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αναδρομικά την ειδική προσαύξηση του α’ εξαμήνου του 2013 ενώ αυτή καταργήθηκε σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου.

Τα ειδοποιητήρια άρχισαν να αποστέλλονται από τον περασμένο Απρίλιο και οι μηχανικοί αρχικώς πίστεψαν ότι στην πορεία θα γινόταν διόρθωση και ο ΕΦΚΑ θα ανακαλούσε τις εισπράξεις. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση.

Οι μηχανικοί καλούνται λοιπόν να πληρώσουν αναδρομικά την ειδική προσαύξηση αν και αυτή καταργήθηκε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα και δεν θα μπορέσουν να εργαστούν. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε σχετικά ερωτήματα απαντούν ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση.

«Είναι απαράδεκτο, ενώ έχει γίνει επίσημη παραδοχή ότι δεν οφείλουμε να καταβάλλουμε τις αναδρομικές εισφορές του α’ εξαμήνου του 2013, εντούτοις να υποχρεωνόμαστε να καταβάλλουμε τα σχετικά ποσά», είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα.

«Οι μηχανικοί βρίσκονται πραγματικά σε σύγχυση. Πώς γίνεται να επικρατεί αυτή η κατάσταση εδώ και τρεις μήνες, όταν το ίδιο το Υπουργείο έχει εκδώσει ανακοίνωση κατάργησης;», διερωτάται.

Οι μηχανικοί καταβάλλουν την αναδρομική εισφορά προκειμένου να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα αλλά και να μη χάσουν τρέχουσες ρυθμίσεις και διακανονισμούς.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας παρενέβη για το θέμα προς τον πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ Γιώργο Στασινό με κοινοποίηση και προς τον πρόεδρο του ΤΣΕΜΕ Ντίνο Μακέδο.

«Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια αναδρομικών α’ εξαμήνου 2013 (Ν.3986/2011) ενεργών και ανενεργών ασφαλισμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον περασμένο Μάρτιο, είχε εκδοθεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου από τον ΕΦΚΑ για την κατάργηση των αναδρομικών της ειδικής προσαύξησης, με αναστολή της διαδικασίας είσπραξης των αντιστοίχων χρεώσεων για όσους έχουν ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό, όπως ζητούσε ορθά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τον ΕΦΚΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας υπενθυμίζει ότι «σε συνέχεια της έκδοσης εγκυκλίων του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και της σχετικής δήλωσης του προέδρου του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σχετικά με την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014 μετά την κατάργηση της ειδικής προσαύξησης με το Ν. 4387/2016.

Παρακαλεί λοιπόν στη λήψη ενεργειών, καθώς οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν, αν θα πρέπει να προβούν σε πληρωμή ή όχι των εν λόγω ποσών, στα αναρτηθέντα ειδοποιητήρια».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου