ΤΟΠΙΚΑ

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις Διοίκησης της ΑΓΕΤ και εργαζομένων

ναυάγιο-στις-διαπραγματεύσεις-διο-806019

Επιμένει η ΑΓΕΤ Ηρακλής σε μειώσεις μισθών και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό. Έντονη δυσφορία στους κόλπους των εργαζομένων, «μέτωπο» συγκροτούν τα σωματεία του Ομίλου, που διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτούν περικοπές στις αποδοχές τους.

Ενώ όλοι περίμεναν πως την τρίτη συνάντηση των σωματείων με την εταιρεία, θα υπήρχε σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Ο Όμιλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μετά την αρχική πρόταση για μείωση των μισθών κατά 35%, τη δεύτερη πρόταση για μείωση επίσης σε ποσοστό 28,5%, την περασμένη Παρασκευή επανήλθε προτείνοντας, την υπογραφή διετούς επιχειρησιακής σύμβασης με ισχύ από 1-1-2019 με μειωμένες αποδοχές κατά 23%.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα αφορά στους τους καταβαλλόμενους μισθούς στο υπάρχον προσωπικό, αλλά στους νέους εργαζόμενους.

Η ΑΓΕΤ επίσης ζήτησε κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης αδείας και αντιπρότεινε διατακτικές για τους εργαζόμενους, για το υπάρχον προσωπικό καταβολή διατακτικών ίση με το 60% της οικονομικής ενίσχυσης αδείας (μεικτής) που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος στις 30-6-2018.

Στην τελική πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνονταν επίσης και θεσμικές προτάσεις, όπως, για τη δημιουργία επιτροπής για την επικαιροποίηση της τιμής αποζημίωσης της χιλιομετρικής απόστασης χρήσης Ι.Χ., για τη στήριξη από πλευράς των σωματείων για την ορθολογική χρήση του εξάμηνου αναρρωτικής αδείας, αύξηση από 60.000 σε 70.000 ευρώ στο σύνολο τους στα χρήματα για πολιτιστικές δράσεις των σωματείων και τέλος δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι προσλήψεις για τις κενές θέσεις εργασίας.

Τα σωματεία ομόφωνα απέρριψαν τις οικονομικές προτάσεις της εταιρείας και έτσι επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο, αφού δεν προχώρησε καν η συζήτηση στα άλλα θέματα.

Χθες το πρωί το προεδρείο της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βόλου ενημέρωσε τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας στο προαύλιο του εργοστασίου ενώ εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από όλα τα σωματεία του Ομίλου.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, με τα σωματεία εκτός όλων των άλλων να επισημαίνουν πως «θεωρούμε άστοχη και μη θεμιτή την μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης αδείας με τη μισθοδοσία Ιουνίου 2018. Η διοίκηση της εταιρείας ή όποιοι πήραν την απόφαση αυτή, να γνωρίζουν πώς τη κίνηση αυτή την εκλαμβάνουμε ως μονομερή εν μέσω διαπραγμάτευσης, και δεν συνάδει με τον ειλικρινή διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό που χαρακτηρίζουν τις εργασιακές σχέσεις στον όμιλο» και καλούν την εταιρεία να καταβάλει άμεσα την οικονομική ενίσχυση κανονικής αδείας εφόσον συνεχίζει να ισχύει η Ε.Σ.Σ.Ε 2017.

Tην ανακοίνωση υπογράφουν τα παρακάτω σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής: Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΑΓΕΤ Αλιβερίου, Σύλλογος Εργατών και Υπαλλήλων «Η Ένωση» από τα κεντρικά γραφεία, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Διανομής Δραπετσώνας , το Σωματείο εργαζομένων και υπαλλήλων του Κέντρου Διανομής Θεσσαλονίκης και τέλος το Σωματείο Εργαζομένων Ηρακλής του Κέντρου Διανομής Κρήτης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου