ΤΟΠΙΚΑ

Ένταξη εκατοντάδων Βολιωτών στο Νόμο Κατσέλη που οι αιτήσεις τους ματαιώθηκαν

ένταξη-εκατοντάδων-βολιωτών-στο-νόμο-806410

Τη δυνατότητα ένταξης στο Νόμο Κατσέλη εκατοντάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών του Βόλου και της Μαγνησίας που οι αιτήσεις τους είχαν ματαιωθεί δίνουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου οι αλλαγές που έκανε στο θεσμικό πλαίσιο η κυβέρνηση, με επανυποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ειρηνοδικείο Βόλου, οι αιτήσεις που είχαν ματαιωθεί ανέρχονται σε πάνω από 350 από την έναρξη εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη και μέχρι σήμερα.

Οι αιτήσεις αυτές δεν είχαν συζητηθεί, καθώς οι οφειλέτες δεν παρουσιάστηκαν τελικά στο δικαστήριο και εγκατέλειψαν την προσπάθεια ρύθμισης των χρεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους υπερχρεωμένους εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να έχουν νομική συνδρομή και δεν γνώριζαν ότι δικαιούταν από το Νόμο να έχουν δωρεάν νομική συνδρομή. Απελπισμένοι λοιπόν από τα συσσωρευμένα προβλήματα υπαναχώρησαν από τα αιτήματά τους.

Άλλοι οφειλέτες που ματαιώθηκε η αίτησή τους, είχαν συσσωρευμένα πολύ υψηλά χρέη. Δεν πίστευαν ότι οι μη τακτοποιημένες υποχρεώσεις τους θα μπορούσαν να μπουν σε σειρά και να ρυθμίσουν με κάποιο τρόπο τις οφειλές τους, αν και ο Νόμος Κατσέλη έχει απαλλάξει εκατοντάδες νοικοκυριά του Βόλου και της Μαγνησίας από δυσβάσταχτα χρέη και εξοντωτικούς τόκους δανείων.

Οι λόγοι που η συζήτηση των αιτήσεων ματαιώθηκε ήταν πολλοί και διάφοροι. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι οφειλέτες επέστρεψαν σε άλλη χρονική στιγμή στο Ειρηνοδικείο Βόλου και επανυπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Έτσι, ο αριθμός των αιτήσεων που η συζήτησή τους ματαιώθηκε δεν μπορεί να είναι ακριβής.

Μετά τις βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, πάντως, όλοι οφειλέτες που είχαν υποβάλει αιτήσεις ένταξης και η συζήτησή τους ματαιώθηκε μπορούν τώρα να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους και να κριθούν.

Πρόκειται για μία από τις αλλαγές που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κίνηση αυτή οι οφειλέτες διασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας τους από κάθε αναγκαστικό μέτρο κατάσχεσης. Η απαγόρευση λήψης αναγκαστικών μέτρων θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και τη συζήτηση και στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έκβαση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο.

Επισημαίνεται, ότι συνολικά από την αρχή εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη έχουν εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Βόλου 1762 αποφάσεις. Για το τρέχον δικαστικό έτος έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν πάνω από 1101 υποθέσεις, ενώ για το περσινό δικαστικό έτος είχαν προσδιοριστεί για να συζητηθούν 651 υποθέσεις. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 απομένουν να συζητηθούν 898 υποθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου