ΤΟΠΙΚΑ

«Χρυσές» μπίζνες σε βάρος αλλοδαπών

χρυσές-μπίζνες-σε-βάρος-αλλοδαπών-806532

Συλλήψεις κάθε δύο μέρες στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο εγκλωβισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα «στήνει» χρυσές δουλειές για κυκλώματα διακινητών. Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί για διαβατηριακούς ελέγχους του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες ενός απερίγραπτου ανθρώπινου δράματος, το οποίο φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Θέλουν επανασύνδεση με τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από την περαιτέρω προανάκριση. Βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, μακριά από τους κινδύνους στη χώρα τους. Είναι ευάλωτοι λοιπόν, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Αρκετά μακριά από την πατρίδα τους αποτελούν εύκολο στόχο κυκλωμάτων που κάνουν μπίζνα το… εμπόριο της ελπίδας τους.

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν από τον Μάιο και μέχρι σήμερα οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι συλλήψεις ανήλθαν σε 31 από 5 που ήταν το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Κατά τον διαβατηριακό έλεγχο οι αστυνομικοί οδηγούνται ολοένα και πιο συχνά να περνούν χειροπέδες. Έχουν σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε η μη γνησιότητα των εγγράφων να αναγνωρίζεται όσο ακριβής και αν φαίνεται ότι είναι. Έχουν κατάλληλη πολύχρονη εκπαίδευση. Έχουν και ειδικά μηχανήματα αναγνώρισης διαβατηρίων!

Οι διακινητές έχουν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα

Κάποιοι ενεργώντας από κερδοσκοπία διαδίδουν ψευδώς ότι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μπορεί να είναι ένας τόπος – πέρασμα για χώρες του εξωτερικού για αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα. Φτιάχνουν μη γνήσια διαβατήρια και τα πουλούν, διαδίδοντας όμως, αναληθώς ότι μπορούν να διευκολύνουν την έξοδο. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα μετατρέπονται τελικά από δήθεν εισιτήρια εξόδου σε πειστήρια για συλλήψεις, δίκη, απέλαση ανάλογα με την περίπτωση.

Οι αλλοδαποί πέφτουν λοιπόν στην παγίδα των κυκλωμάτων και χάνουν οικονομίες μίας ζωής χωρίς να καταφέρουν να ταξιδέψουν. Οδηγούνται στα κρατητήρια, ενώ οι διακινητές- υποτιθέμενοι σωτήρες τους εξαφανίζουν τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους. Έχουν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και με… γεμάτη τσέπη. Οι συλληφθέντες συνήθως δεν γνωρίζουν για να αναφέρουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

«Δουλειά» με χιλιάδες ευρώ εν μέσω κρίσης

Έως και 2.500 ευρώ λαμβάνουν τα μέλη των κυκλωμάτων για να διευκολύνουν την υποτιθέμενη έξοδο. Και μάλιστα λαμβάνουν το ποσό αυτό για κάθε άτομο. Άλλοτε στέλνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ταχυδρομικώς, άλλοτε βρίσκονται οι ίδιοι στην Ελλάδα και τα εφοδιάζουν. Στην Ομόνοια λειτουργεί η μαύρη αγορά.

Από τις έρευνες, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές προέρχονται από τις ίδιες χώρες των αλλοδαπών – θυμάτων τους. Έτσι προσεγγίζουν τους μετανάστες και τους παράνομους αλλοδαπούς με εύκολο τρόπο. Προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους και ότι αγωνιούν για τη χαρά των αλλοδαπών – στόχων τους επικαλούμενοι την καταγωγή τους. Προμηθεύουν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σε ορισμένες περιπτώσεις τους συνοδεύουν στον Βόλο όπου κλείνουν ξενοδοχείο. Όταν φτάνει, όμως, η ώρα του ελέγχου έχουν ήδη απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο.

Συνένοχοι οι μετανάστες στο έγκλημα

Δεν μιλούν ποτέ για τα στοιχεία των διακινητών οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται. Πάντοτε στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν. Περιορίζονται σε γενικόλογες απαντήσεις και ας έχασαν τα χρήματά τους. Άραγε απειλούνται; Εκβιάζονται; Απολογούμενοι στο Αυτόφωρο ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα διαβατήρια από κάποιο άτομο στην Αθήνα που δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν ποτέ τα ακριβή στοιχεία του.

Η σύλληψη προσφάτως του διακινητή δύο αλλοδαπών την περασμένη εβδομάδα ήταν μεγάλη επιτυχία για το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού και για τους ειδικά εκπαιδευμένους για διαβατηριακούς ελέγχους αστυνομικούς του. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να αντλήσουν τα στοιχεία που χρειάζονταν. Οι αλλοδαποί δεν άργησαν να πέσουν σε αντιφάσεις για το πώς κλείστηκε το ταξίδι για τις Βρυξέλλες. Οι αστυνομικοί διασταύρωσαν ότι ο συνοδός τους ήταν και ο διακινητής. Εκείνος, όμως, είχε γνήσια έγγραφα.

Επρόκειτο για έναν 24χρονο Σομαλό. Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε κακουργηματική δίωξη σε βάρος του. Η διευκόλυνση παράνομης εξόδου από τη χώρα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών. Ο 24χρονος παραπέμφθηκε για να απολογηθεί στην ανακρίτρια Βόλου. Αμέσως μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο ίδιος πάντως, φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. «Δεν γνώριζα ότι τα χαρτιά τους ήταν ψεύτικα», φέρεται να κατέθεσε απολογούμενος και ισχυρίστηκε ότι είχε και εκείνος σκοπό για να ταξιδέψει.

Εντούτοις, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας στην κατοχή του 24χρονου είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί φωτογραφίες. Ήταν ίδιες με αυτές που είχαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των δύο συμπατριωτών του ηλικίας 23 και 19 ετών που είχαν συλληφθεί με μη γνήσια έγγραφα.

31 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

Αυστηροί οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο Αγχιάλου

Οι διαβατηριακοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι αυστηροί. Από την αρχή του περασμένου Μαΐου οι αστυνομικοί προχωρούν συνεχώς σε συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 31 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 17 ήταν Σομαλοί, οι 3 Σύριοι, οι 2 Αφγανοί, οι 2 Ιρακινοί, οι δύο υπήκοοι Ερυθραίας. Το παράδοξο ήταν ότι συνελήφθησαν και πέντε αλλοδαποί από το Βιετνάμ, το Θιβέτ και την Ταϊβάν.

Συνήθως, οι προορισμοί που ήθελαν να ταξιδέψουν ήταν οι Βρυξέλλες και η Βιέννη. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν συγγενείς τους στο εξωτερικό που μένουν μόνιμα εκεί και εργάζονται. Έφτασαν στην Ελλάδα είτε από νησιά είτε από αφύλακτα σημεία της Τουρκίας. Κανένας τους δεν κατάφερε όπως ήταν φυσικό να ταξιδέψει. Δικάστηκαν στο Αυτόφωρο, καθώς η κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, και καταδικάστηκαν. Μάλιστα, οι αλλοδαποί συνελήφθησαν εκ νέου και εναντίον τους στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για υποβολή αίτησης ασύλου κινήθηκε διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Η αύξηση των συλλήψεων στο αεροδρόμιο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Το 2017 πάνω από 60.000 αλλοδαποί μπήκαν παράνομα στη χώρα. Συνολικά 24.970 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2017, χωρίς κανένα εμπόδιο παρά μόνο αυτό των καιρικών συνθηκών και τις περισσότερες φορές με τη συνοδεία σκαφών του Λ.Σ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα από διάφορες «πύλες» εισόδου μπήκαν παράνομα 56.351 άτομα και αυτό για το δεκάμηνο του 2017.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς πέρασαν στη Λέσβο, 12.506 έναντι 12.464 στα υπόλοιπα νησιά και συγκεκριμένα 7.103 στη Χίο και 5.361 στη Σάμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου