ΤΟΠΙΚΑ

Σε ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

σε-ημερίδα-του-δικηγορικού-συλλόγου-β-807933

Υπό τον γενικό τίτλο «Επίκαιρα Ζητήματα Αστικού Δικονομικού Δικαίου» και με σημαντικούς ομιλητές πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή ενημερωτική ημερίδα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου. Οι εργασίες της ημερίδας στο ξενοδοχείο Volos Palace (αίθουσα Μαγνησία) θα ξεκινήσουν στις 7μ.μ.

Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου – Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Δημήτρης Κράνης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Προβληματισμοί από την εφαρμογή του Ν. 4335/2015 στη Διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων».

Νωρίτερα, τα «Ζητήματα κατά την εφαρμογή του Ν. 4335/2015 στην Τακτική Διαδικασία» θα εισηγηθεί η Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Μαρία Λύγκα.

Η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα αφορά στην υποχρεωτική προδικασία διαμεσολάβησης ως προστάδιο της πολιτικής δίκης μετά τον Ν. 4512/2018, με εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Η σημερινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, συγκυριακά έρχεται να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μόλις χθες η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά, κρίθηκε ότι ο νόμος 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικός.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τον Βασίλη Πέππα, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Νικόλαο Πιπιλίγκα και με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα Αθανάσιου Κατσιρώδη, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4512/2018 για υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, καθώς θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για τον μέσο πολίτη και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιλήφθηκε του θέματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.

Των ενεργειών του κ. Βερβεσού είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε κάνει λόγο για εμφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου Κοντονή. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου