ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν ακόμη «πράσινο φως» για τα υδροπλάνα

περιμένουν-ακόμη-πράσινο-φως-για-τα-808878

Την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο έχουν θέσει η Hellenic Seaplanes και οι Κινέζοι επενδυτές ως στόχο για να πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα, καθώς η φετινή χρονιά χάθηκε, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η διοίκηση της Hellenic Seaplanes, η Petrichor Capital Partners και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την Κίνα δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν αυτή την επένδυση εάν τους δοθεί το πράσινο φως, αλλά… οι επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και στην αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων, παραμένουν καθηλωμένες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes S.A. κ. Χαραλάμπους, «στην τελευταία συζήτηση με τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας ελήφθη η διαβεβαίωση ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά και ότι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση. Αναμένουμε ότι πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν, θα έχουν επιλυθεί στο νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων και το νέο νομοσχέδιο θα διευκρινίζει τι μέλλει γενέσθαι για τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδατοδρόμια. Πρέπει να πω ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση από την εταιρεία μας και τους επενδυτές για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, και το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό».

Στα θετικά του νέου νομοσχεδίου, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι η δημιουργία ειδικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Αδειών Υδατοδρομίου με τα πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία, τα απλοποιημένα δικαιολογητικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου και η απεμπλοκή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λιμένα, καθώς επίσης η απλοποίηση της διαδικασίας συνολικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου.

Τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν περιοχή του λιμανιού ως εναλλακτική περιοχή ελιγμών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με τη σύμφωνη γνώμη του λιμενάρχη. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα υδατοδρόμια και η υπόδειξη των ελάχιστων απαιτήσεων των κτιριακών υποδομών των υδατοδρομίων, και καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης του προσωπικού των υδατοδρομίων.

«Θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα περιέχει όλα τα παραπάνω θετικά στοιχεία, τότε έχουμε μπει στην τελική ευθεία υλοποίησης της επένδυσης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους, καταλήγοντας στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εταιρεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου