ΤΟΠΙΚΑ

«Δικαστήριο» πολιτικών ευθυνών για την ΕΡΓΗΛ

δικαστήριο-πολιτικών-ευθυνών-για-τ-809935

Σε δικαστήριο πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ εξελίχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τρεις ημέρες πριν φθάσει στις δικαστικές αίθουσες το αίτημα της ΕΡΓΗΛ προς το Πρωτοδικείο Βόλου, για να της δοθεί η άδεια να προχωρήσει σε κατάσχεση από τα ταμεία του δήμου 4,1 εκατ. ευρώ, τα οποία η εργολήπτρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο δήμος χρωστά στη ΔΕΥΑΜΒ και ότι η ίδια έχει δυνατότητα να αξιώσει ως μέρος των 9,1 εκατ. ευρώ που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος. Οι πάντες στράφηκαν κατά πάντων, αναζητώντας ευθύνες για όσα προηγήθηκαν και σήμερα η ΕΡΓΗΛ ετοιμάζεται να εισπράξει 9,1 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στα ύψη όταν ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ζήτησε από τις μειοψηφίες να ετοιμαστούν για να προχωρήσουν -αν χρειαστεί- σε διαπραγμάτευση με την ΕΡΓΗΛ. Ο ίδιος είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να το κάνει.

Αφορμή να ανοίξει το θέμα αποτέλεσε η αξίωση της ΕΡΓΗΛ να προχωρήσει σε κατάσχεση από τα ταμεία του Δήμου Βόλου χρημάτων που φέρεται να χρωστά ο δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ. Ο Δήμος Βόλου είχε καταγγείλει αντιπολίτευση και εργαζόμενους ότι οπλίζουν την ΕΡΓΗΛ, με επιχειρήματα για να συνεχίσει να διεκδικεί, όταν αναφέρθηκαν σε οφειλές του δήμου στη ΔΕΥΑΜΒ. Σε παρέμβασή του στο Facebook, ο κ. Γαργάλας επικαλέστηκε απόφαση που δημοσιεύεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η οποία φέρει την υπογραφή του τότε εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου.

Ο κ. Θεοδώρου μίλησε για απόφαση που αφορούσε στο μίσθωμα των γραφείων της ΔΕΥΑΜΒ, αναφέροντας ότι υπηρεσιακός παράγοντας έβαλε υποσημείωση -για λόγο που δήλωσε ότι δεν γνωρίζει- τα υποτιθέμενα χρέη του δήμου προς τη ΔΕΥΑΜΒ. «Ζητώ από τον κ. Γαργάλα να ανακαλέσει για το θέμα. Εγώ δεν επέλεξα τον δρόμο να ενημερώνω την ΕΡΓΗΛ, όπως εκείνος. Δεν υπάρχουν οφειλές, αν υπήρχαν θα φαίνονταν στους ισολογισμούς του δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για νούμερα, ποιος χρωστά σε ποιον. Να ποιος ενημερώνει την ΕΡΓΗΛ», είπε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλης Γαλάτης, δείχνοντας τον κ. Γαργάλα και προσθέτοντας: «το ρουφιανιλίκι βγάζει μυρωδιά».

«Επικαλέστηκα επίσημα έγγραφα, αποκαθιστώντας τον πολιτικό λόγο και επαναφέροντας στη μνήμη αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου. Δεν φταίω εγώ για την απόφαση που υπάρχει και μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει», απάντησε ο Κ. Γαργάλας.

«Φταίτε κύριε Γαργάλα, γιατί αυτά που επικαλείστε ήταν προσθήκη σε εισήγηση», παρενέβη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς.

«Ο Δήμος Βόλου δεν έχει αποδεχθεί χρέος προς τη ΔΕΥΑΜΒ, δεν το έχει βάλει στον ισολογισμό, δεν το έχει ψηφίσει. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν υφίσταται οφειλή. Όταν θα έρθει η ώρα θα δούμε. Η ΕΡΓΗΛ πάντως δεν θα πάρει ούτε ευρώ», είπε, αμφισβητώντας ότι υπάρχει χρέος του δήμου προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Πιθανή διαπραγμάτευση

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να είναι έτοιμες για διαπραγμάτευση. «Σε 9 μήνες, έναν χρόνο, ενάμιση χρόνο, όταν τελειώσουν τα δικαστήρια, ετοιμαστείτε εκπρόσωποι των κ.κ. Μιτζικού, Νάνου, των ανεξάρτητων και των εργαζόμενων να καθίσετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Το θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΡΓΗΛ όπως τέθηκε, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς, ζήτησε να ανοίξει και να συζητηθεί το θέμα, και έθεσε ερώτημα αν υφίσταται η αγωγή Σκοτινιώτη το 2013 για τα χρέη του δήμου στη ΔΕΥΑΜΒ ή αν έχουν παραγραφεί.

«Γελούσαν τα δικαστήρια. Ο Σκοτινιώτης ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ εναντίον του Σκοτινιώτη ως δήμαρχος. Τα ταμεία κλείσανε. Ας το πληρώνατε τόσα χρόνια. Αντε πολιτικοί απατεώνες. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε οφειλή», δήλωσε ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Μπέος.

Ο κ. Πατσιαντάς στον οποίο δεν δόθηκε ο λόγος για να μιλήσει, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος προσωπικά προς τον κ. Μουλά για τον τρόπο που λειτουργεί ως πρόεδρος.

Στη συζήτηση επέμεινε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, μιλώντας για χαρτιά που κάθε χρόνο στέλνει η ΔΕΥΑΜΒ στον δήμο και για στοιχεία που φαίνονται στους ισολογισμούς.

«Ντροπή, σταματήστε, σε δύο ημέρες έχουμε δικαστήριο», έλεγε ο κ. Μπέος.

«Εσείς κάθεστε και λέτε για επιτροπές και διαπραγματεύσεις όταν έχουμε δικαστήριο μπροστά», απάντησε η κ. Οικονόμου.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το θερμόμετρο να «χτυπάει» κόκκινο. Ο κ. Μπέος επιτέθηκε στην κ. Οικονόμου μιλώντας για μια χαμένη υπόθεση που παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2014. Κατήγγειλε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην ΕΡΓΗΛ και ότι παραμυθιάζει τον κόσμο. «Το 2014 τα χάσατε όλα γιατί τα δώσατε, και κάθεστε και μιλάτε, πολιτικοί απατεώνες, αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μπέος. «Η δική σας διαχείριση ήταν απαίσια», ανταπάντησε η κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου ήταν το 2014 και το 2017.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μεταξύ Γ. Μουλά και Νατάσσας Οικονόμου.

Γ. Μουλάς: Δεν ντρέπεστε που κυκλοφορείτε στην πόλη. Σηκωθείτε να φύγετε. Η παράταξή σας φέσωσε την πόλη και συνεχίζετε να μιλάτε.

Νατάσσα Οικονόμου: Εσείς φταίτε με τη διαχείρισή σας. Δεν έχετε κάνει πάρα πολλά.

Αιχμές για πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες άφησε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος. «Κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, κάποιοι αμέλησαν, κάποιοι έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι», είπε ζητώντας ονόματα για τα «συνεταιράκια» που κατήγγειλε ο κ. Μπέος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΣ έψεξε τον κ. Μπέο για ηττοπάθεια. «Είναι μεγάλο ολίσθημα αυτό που είπε για επιτροπές συμβιβασμού. Δίνουμε πατήματα στην ΕΡΓΗΛ. Δεν κάνεις τέτοιες προτάσεις δημόσια εδώ μέσα», είπε. «Λάθος ή επίτηδες γίνεται;», διερωτήθηκε από την πλευρά της η κ. Οικονόμου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου