ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες για οικόσιτα ανά 2η μέρα

καταγγελίες-για-οικόσιτα-ανά-2η-μέρα-810263

Κόντρες στις συνοικίες του Βόλου και πολλών δήμων στη Μαγνησία για τα οικόσιτα ζώα. Σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων δέχεται καταγγελίες. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 100 καταγγελίες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι. Σε άλλες, δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και προκαλούνται εστίες ρύπανσης. Κάποιες από τις υποθέσεις επιλύονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα ειρηνικά. Άλλες καταλήγουν ακόμη και στα δικαστήρια.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες με ανθρωπιά, οφείλει όμως να σέβεται και την κείμενη νομοθεσία.

«Τα αυγά είναι για τα παιδιά μου»… απαντούν ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων. Ενοχλήσεις από ψύλλους, καταγγέλλουν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, δυσοσμία, εστίες ρύπανσης.

Μεγάλο μέρος των καταγγελιών αφορά τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, αλλά το θέμα αφορά και τα χωριά του Πηλίου. Καταγγελίες υπάρχουν ακόμη και για οικόσιτα ζώα σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Οι καταγγελίες αφορούν σε οικόσιτα ζώα και πτηνά, όπως κότες, γίδες, πρόβατα, γουρούνια, μουλάρια, κουνέλια.

Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, Χρυσούλα Κολημήτρα, λέει ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τα ζώα πρέπει να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τα διπλανά σπίτια και με μόνιμη κατασκευή, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός. Για τις συνθήκες διατήρησης των ζώων υπάρχουν επίσης όροι και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην Υγειονομική Διάταξη 2000 του ’95, άρθρο 15.

Υπάρχουν πολίτες που είναι θιγόμενοι πραγματικά από τη διατήρηση οικόσιτων ζώων, σημειώνει η ίδια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αφορούν και σε θέματα καλής γειτονίας, όπως και για όλα τα ζητήματα, διευκρινίζει ερωτηθείσα σχετικώς.

Για όλες τις περιπτώσεις η διευθύντρια ενημερώνει ότι επόπτης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κάνει αυτοψία. «Εάν διαπιστωθούν προβλήματα, δίνεται προθεσμία στους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν. Ταυτόχρονα ενημερώνεται και η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Βόλου. Όταν δε, δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε οι υποθέσεις διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Βόλου», προσθέτει.

Οι «διαμάχες» με τα οικόσιτα ζώα φαίνεται ότι εντάθηκαν μετά τον «Καλλικράτη», καθώς άλλαξαν τα διοικητικά όρια των δήμων και υπήρχε ασάφεια για τα γεωγραφικά όρια των τουριστικών ή μη ζωνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από προσφυγή διαμαρτυρόμενου πολίτη.

Το Δεκέμβριο του 2017 η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε πρωτοβουλία και εξέδωσε νέα απόφαση για τη διατήρηση οικόσιτων ζώων.

Προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη

Ειδικότερα, η νέα απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού εκδόθηκε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, έπειτα από προσφυγή κατοίκου Σταγιατών.

Η κάτοικος διαμαρτυρήθηκε επειδή της ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας να απομακρύνει τα οικόσιτα ζώα που διατηρούσε σε οικόπεδο της οικίας της, με το σκεπτικό ότι ο πρώην Δήμος Πορταριάς ανήκε σε τουριστικούς χώρους όπου απαγορευόταν η διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών.

Εντούτοις, η ενδιαφερόμενη είχε λάβει διαβεβαίωση ότι η τοπική κοινότητα Σταγιατών δεν είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική περιοχή, ούτε πριν από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» ούτε και μετά από αυτό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε, λοιπόν, την αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και να διευκρινιστεί το ισχύον καθεστώς, και επιπλέον ζήτησε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να αναλάβει πρωτοβουλία και να εκδώσει νέα απόφαση για το σύνολο της Μαγνησίας, δεδομένου ότι η διοικητική δομή των δήμων και κοινοτήτων άλλαξε με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Τι προβλέπει η απόφαση του περιφερειάρχη

Η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 29 Δεκεμβρίου 2017, προβλέπει ότι η σταύλιση ζώων ως οικόσιτα προς ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς.

Συγκεκριμένα,

* Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων και πτηνών ως οικόσιτα, χωρίς άδεια, για εξυπηρέτηση των αναγκών μιας οικογένειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και αυγά, στις Δημοτικές Κοινότητες (Δ.Κ.) και Τοπικές Κοινότητες (Τ.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, εντός οικισμού, με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκων, με εξαίρεση εκείνους που είναι τουριστικοί χώροι ή παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον ή βρίσκονται στις παρυφές των Δ.Κ. και Τ.Κ. με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους.

* Ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών διατηρείται σύμφωνα με την απόφαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα ή εργαστήριο ή βιοτεχνία μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.

* Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η εν λόγω δυνατότητα, τότε τα οικόσιτα ζώα διατηρούνται σε εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται μακριά από την κατοικία του, αλλά σε απόσταση 30 μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα ή εργαστήριο ή βιοτεχνία μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.

* Οι σταυλικές εγκαταστάσεις ορίζεται ότι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από ακτές και τουριστικά καταλύματα, ναούς, μοναστήρια, σχολεία, παιδικές χαρές, ιδρύματα, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικότερα χώρους που χρήζουν ειδικής προστασίας, άλση αναψυχής, ιδρύματα κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικοί χώροι, παραλιακές περιοχές και αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από επιχειρήσεις τροφίμων.

*Ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους προβλέπεται να μην υπερβαίνει τα 6 ζώα. Ο συνολικός αριθμός των οικόσιτων ζώων και πτηνών δεν θα υπερβαίνει τα 15 ζώα και πτηνά. Απαγορεύεται δε η διατήρηση τράγου ή κριαριού.
* Απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα εκτός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

* Η απόφαση ορίζει επίσης όρους και προϋποθέσεις για τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διατήρηση των ζώων σε μόνιμες κατασκευές, οι οποίες αερίζονται και φωτίζονται επαρκώς και για τις οποίες θα υπάρχει μέριμνα διασφάλισης της υγιεινής και της καλής διαβίωσης των ζώων και πτηνών. Η απόφαση θέτει όρους και προϋποθέσεις ανάλογα με το είδος των ζώων, τις επιφάνειες των τοίχων των κατασκευών κ.ά.

* Οι ιδιοκτήτες των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μολύνσεων των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την πρόκληση δυσοσμιών, την ανάπτυξη εντόνων
και γενικά τη ρύπανση περιβάλλοντος.

* Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σε σημείο που να επηρεάζεται δυσμενώς το περιβάλλον προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Οι περιοχές απαγόρευσης
Σύμφωνα με την απόφαση, η διατήρηση οικόσιτων ζώων απαγορεύεται στην Αγριά, τη Νέα Αγχίαλο, τη Νέα Ιωνία, την Πορταριά, τη Ζαγορά, το Χορευτό, τους Αγίους Σαράντα, τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Ιωάννη. Ακόμη, απαγορεύεται στην Πλάκα, το Μούρεσι, την Νταμούχαρη, την Τσαγκαράδα, τον Μυλοπόταμο, το Χόρτο και τα Καλά Νερά. Στις υπόλοιπες περιοχές, η διατήρηση επιτρέπεται με περιορισμούς ως προς τον αριθμό διατήρησης των ζώων ανά είδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου