ΤΟΠΙΚΑ

Υπηρεσίες σε 650 χρήστες ναρκωτικών από τον ΟΚΑΝΑ Βόλου

υπηρεσίες-σε-650-χρήστες-ναρκωτικών-από-810314

Άνοιξε διάπλατα τα χέρια της και αγκάλιασε εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονταν στο σκοτάδι και χρειάζονταν βοήθεια και συμπαράσταση για να βγουν από το επικίνδυνο μονοπάτι.

Υπηρεσίες σε 650 χρήστες ηρωίνης παρείχε η Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) Βόλου του ΟΚΑΝΑ. Η ΜΟΘΕ πέτυχε εξήντα χρήστες ναρκωτικών ουσιών να απεξαρτηθούν πλήρως ή να βρίσκονται σήμερα σε στάδιο απεξάρτησης απ’ όλες τις ναρκωτικές ουσίες.

Ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής Ευάγγελος Χαραλαμπίδης λέει ότι τον Ιούλιο του ’18 συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) Βόλου του ΟΚΑΝΑ.

«Από το ξεκίνημα της, η Μονάδα, προσέφερε μια εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση στους χρόνιους χρήστες ηρωίνης μέσω της υποκατάστασης αλλά και της εντατικής ψυχοθεραπείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θεραπευομένων της ΜΟΘΕ είναι περίπου τα 35 χρόνια, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μια μακρά ιστορία στη χρήση, αλλά και πολλές προσπάθειες απεξάρτησης σε διάφορα προγράμματα της χώρας μας και του εξωτερικού.

Τα προβλήματα των θεραπευομένων της ΜΟΘΕ Βόλου είναι χρόνια καθώς και η εμπλοκή τους με την παρανομία και η περιθωριοποίηση τους από το κοινωνικό σύνολο.

Αυτός είναι και ο λόγος που μια μικρή μειοψηφία (20-30 άτομα στα 250 του Προγράμματος) αδυνατεί να εγκαταλείψει εύκολα τις παραβατικές συμπεριφορές «της πιάτσας» και αναπαράγει αυτή την εικόνα στο χώρο έξω από τη Μονάδα».

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία η υποκατάσταση παρουσιάζει υψηλή συγκράτηση των χρηστών και μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι: «Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η ΜΟΘΕ Βόλου προσέφερε υπηρεσίες σε τουλάχιστον 650 χρήστες ηρωίνης από όλη τη Θεσσαλία.

Παρέχει, πέραν της υποκατάστασης (δηλ. την παροχή ενός ασφαλούς και ελεγχόμενου φαρμάκου αντί της ηρωίνης του δρόμου), ιατρική φροντίδα για τα σοβαρά προβλήματα σωματικά ή ψυχιατρικά που συσσωρεύονται από τη χρήση, κοινωνική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης παρέχονται τομική και ομαδική θεραπεία καθώς και οικογενειακή ή θεραπεία ζεύγους από εξειδικευμένους θεραπευτές.

Από το 2010 που ξεκίνησε η λειτουργία του παράλληλου προγράμματος Κοινωνικής Επανένταξης (ή Προγράμματος Πρόληψης Υποτροπής), περισσότεροι από εξήντα (60) χρήστες έχουν απεξαρτηθεί, ή είναι σε στάδιο απεξάρτησης, από όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η Μονάδα διαθέτει 2 ιατρούς (Ψυχίατρο και Παθολόγο), δύο ψυχολόγους, μία κοινωνική ψυχολόγο, τρείς νοσηλευτές, ένα διοικητικό στέλεχος που πλαισιώνονται από δύο άτομα προσωπικού φύλαξης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου