ΤΟΠΙΚΑ

«Απροστάτευτα τα δάση μας από την τεράστια καθυστέρηση ενεργοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

απροστάτευτα-τα-δάση-μας-από-την-τερά-811629

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Σερρών Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 8 του “Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020”, προκειμένου να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της χώρας. Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα ελληνικά δάση, αφήνοντας ξεχασμένα “στα συρτάρια” κοινοτικά κονδύλια ύψους 226.265.000 ευρώ, τα οποία είχε κατορθώσει να δεσμεύσει η προγηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση των βουλευτών επισημαίνονται τα εξής: “Διανύουμε το τέταρτο καλοκαίρι από την κατά ένα έτος καθυστερημένη έναρξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και δυστυχώς το Μέτρο 8 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών», όπως και η πλειοψηφία των αναπτυξιακών Μέτρων του Προγράμματος, παραμένουν «κλειδωμένα στα συρτάρια».

Έτσι, δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 226.265.500 εκατ. Ευρώ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, παραμένουν δυστυχώς ανεκμετάλλευτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προάσπιση, προστασία και αποκατάσταση του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Και είναι λυπηρό ότι προβλεπόμενες δράσεις, που αφορούν στη δημιουργία δασών, στη δημιουργία και βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των ζημιών στα δάση εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, στη δημιουργία και αναβάθμιση μικρής κλίμακας υποδομών, οι οποίες θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν τον κοινωνικό ρόλο των δασών και ειδικότερα τις υπηρεσίες της δασικής αναψυχής και του δασοτουρισμού, παραμένουν αναξιοποίητες από την αβελτηρία της Κυβέρνησής σας.

Αβελτηρία, που συνεχίζετε απτόητοι, παρά το θλιβερό απολογισμό των περσινών πυρκαγιών στη χώρα μας, παρά τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές, παρά το «καμπανάκι», που χτυπά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τις αρχές του έτους 2017 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές, με τις καμένες εκτάσεις ν’ ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα.

Με δεδομένο ότι:

– Η αξιοποίηση των προβλεπόμενων για το σκοπό αυτό κοινοτικών πόρων εδώ και 3,5 χρόνια είναι μηδενική αφού από το προβλεπόμενο ποσό των 177.610.887 Ευρώ νέων δράσεων του Μέτρου δεν έχει προκηρυχθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, ενώ από το προβλεπόμενο ποσό των ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 48.654.613 Ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 8.500.000 Ευρώ,

– 6 ολόκληρους μήνες μετά από την σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (7007/6-7-2017) εδέησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναρμοδίως (;) και όχι το ΥΠΑΑΤ να δεσμευθεί (στην με αριθμ. 2940/16-2-2018 Απάντηση) ότι θα εκκινήσει πολύ σύντομα η υλοποίηση του υπομέτρου 8.4 για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, δέσμευση, που παταγωδώς διαψεύστηκε 4 μήνες μετά

– Η απώλεια της παρούσας χρονιάς είναι δεδομένη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών δημοπράτησης, της ιδιαιτερότητας των εξειδικευμένων εργασιών για τις δράσεις του εν λόγω Μέτρου, που δεν μπορούν να γίνουν τον χειμώνα

– Ο κίνδυνος της απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι ορατός λόγω της πίεσης των χρονικών ορίων, που στενεύουν αφού η προθεσμία για τις δεσμεύσεις κοινοτικών πόρων της τρέχουσας περιόδου 2014 – 2020 είναι η 31-12-2020

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: Πότε επιτέλους σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα το Μέτρο 8 και τα σχετικά υπομέτρα 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 και 8.6 του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να αξιοποιηθούν οι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι για την προστασία, την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα των Ελληνικών Δασών;¨καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου