ΤΟΠΙΚΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Εσωτερικών Κύπρου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

μνημόνιο-συνεργασίας-υπ-εσωτερικών-κ-812017

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πετράκος, μαζί με μελετητές του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, μετέβησαν στην Κύπρο στις 17-6-2018, για να μετάσχουν στο 1ο Συνέδριο Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του όρους Τρόοδος της Μεγαλονήσου της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πετράκος απηύθυναν χαιρετισμούς στην έναρξη του 1ο Συνεδρίου Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του όρους Τρόοδος της Μεγαλονήσου της Κύπρου στις 18-6-2018.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:

«Θέλω να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον Πρύτανη, τους φίλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των άλλων Πανεπιστημίων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη ομάδα που μελετά σε συνεργασία με στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε να δημιουργηθεί μια καθοριστική και συγκροτημένη στρατηγική ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τους μελετητές, το Τρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης ορεινών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι από το Σχέδιο επηρεάζονται συνολικά 114 κοινότητες.

Μέσα από τη μελέτη διατυπώθηκαν προτάσεις για τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται ειδικά στην ορεινή περιοχή του Τροόδους, ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική οικιστική, πολεοδομική και χωροταξική πολιτική.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έχει διοριστεί διυπουργική και καθοδηγητική επιτροπή με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης για την ορεινή Κύπρο.

Η απόφαση που λήφθηκε είναι η δημιουργία Επιτροπών με σκοπό τη μελέτη διαφόρων θεμάτων και την κατάληξη σε συμπεράσματα τα οποία θα μελετήσουν οι μελετητές του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη στις 20-6-2018. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τις προσεχείς ημέρες με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου για την υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης σε μια σειρά από αναπτυξιακές δράσεις και μελέτες. Το μνημόνιο αυτό αφορά κατά βάση το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει όμως μια σειρά προγραμματικών συμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σε συνάντηση τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Πετράκο στις 21-6-2018. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κύπρο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε συνάντηση με τρεις Πρυτάνεις Κυπριακών Πανεπιστημίων με τα οποία πρόκειται να υπογράψει μνημόνια στο άμεσο μέλλον. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναχώρησε από την Κύπρο για την Αθήνα στις 21-6-2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου