ΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση της ΛΑ.Σ. Θεσσαλίας για το λιμάνι του Πλατανιά

επερώτηση-της-λα-σ-θεσσαλίας-για-το-λιμ-812137

Επερώτηση κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για το λιμάνι του Πλατανιά

Στο κείμενο της επερώτησής τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος αναφέρουν τα εξής: “Σε πρόσφατη περιοδεία μας στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας και συγκεκριμένα στον Πλατανιά, είχαμε συνάντηση με κατοίκους αλλά και με τη Διοίκηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά, οι οποίοι μας εξέθεσαν το θέμα της κατασκευής του Λιμανιού και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μεγάλη μερίδα των κατοίκων, για το πώς εξελίχθηκε η κατασκευή σε σχέση μ’ αυτή που έπρεπε να γίνει και μας ενημέρωσαν ότι έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, με την οποία ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος.

Το θέμα έχει απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο παρελθόν και είναι γνωστό σε γενικές γραμμές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είχε δώσει τότε θετική ψήφο να γίνει το λιμάνι, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γινόταν με βάση τις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων και με την προϋπόθεση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Υπήρξε τοποθέτηση μας γι’ αυτό τότε στην αρμόδια Επιτροπή, όπου είχαμε τονίσει τα αρνητικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης και του σχεδίου που προκρίθηκε, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η τσιμεντοποίηση – ιδιαίτερα μπροστά στις ταβέρνες, η αλλαγή της φυσιογνωμίας και της γραφικότητας του οικισμού, οι κίνδυνοι πλημμύρας από την υπερχείλιση του χειμάρρου Χολόρρεμα στην εκβολή στο σημείο που κατασκευάζεται τμήμα του λιμανιού κ.λ.π.

Άλλωστε, σε ό,τι αφορά το τελευταίο το παρακολουθήσαμε πως λειτούργησε στις πρόσφατες πλημμύρες όταν σχηματίστηκε ολόκληρο νησάκι μέσα στη θάλασσα από φερτές ύλες.

Επιπλέον θεωρούμε ότι η συντήρηση του λιμανιού και ο καθαρισμός του είναι παρεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν από τον Δήμο Ν. Πηλίου με τα οικονομικά που διαθέτει, με την προοπτική να βρεθεί πολύ σύντομα σε χέρια ιδιώτη με τα γνωστά επακόλουθα (τέλη κ.λ.π.).

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ψηφίσει ότι χρειαζόταν επέκταση και παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον λιμάνι, αλλά όχι με την προτεινόμενη μελέτη, προκρίνοντας την επέκταση του υφιστάμενου βραχίονα και σε κάποιο σημείο την προέκταση του με κάποια ελαφρά γωνία (αυτό είναι θέμα των μηχανικών και σχεδιαστών).

Αυτές οι αντιρρήσεις μας, αποδείχτηκαν βάσιμες, αφού σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την κατασκευή του λιμανιού με την μελέτη που επιλέχτηκε αυτό να γίνει.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος) ερωτάμε την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, αν προτίθεται να επανεξετάσει την περίπτωση του Λιμανιού στον Πλατανιά, να ακούσει τις τεκμηριωμένες και δίκαιες προτάσεις των κατοίκων για να υπάρξουν παρεμβάσεις στη βάση εναλλακτικής, σωστής κατά την γνώμη μας μελέτης, που υπήρχε εξαρχής;”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου