ΤΟΠΙΚΑ

9χρονος από το Βόλο έχασε την όρασή του από «στιλό» με λέιζερ

9χρονος-από-το-βόλο-έχασε-την-όρασή-του-812331

Σε απίστευτη περιπέτεια περιήλθε μία οικογένεια από το Βόλο. Το αγοράκι της ηλικίας μόλις 9 ετών τυφλώθηκε παίζοντας με «στυλό» με πράσινο λέιζερ. Τα προβλήματα του μικρούλη ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο και αρχικώς η οικογένεια πίστευε ότι η ότι η όρασή του θα επανερχόταν. Εντούτοις, οι νέες εξετάσεις έδειξαν ότι η βλάβη είναι μόνιμη.

Το παιχνίδι με «στυλό» έχει δημιουργήσει προβλήματα υγείας σε πολλά παιδιά. Η περίπτωση του 9χρονου δεν είναι η μοναδική στη Θεσσαλία. Η γιατρός της οικογένειας, Σοφία Ανδρουδή, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υπάρχει και ένα ακόμη περιστατικό στη Λάρισα.

«Υπάρχουν πολλά ανάλογα περιστατικά. Πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ζήτησε να απαγορευτεί το εν λόγω παιχνίδι», ενημέρωσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό New England Medical Journal το αγόρι είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο, με τους γιατρούς να εκτιμούν αρχικά ότι η όρασή του θα επανερχόταν.

Οι νέες εξετάσεις του 9χρονου έδειξαν όμως ότι το λέιζερ είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο τμήμα του αριστερού αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, το οποίο είναι κρίσιμο για την αναγνώριση προσώπων και λέξεων.

Οι γιατροί αναφέρουν μάλιστα στο κείμενό τους ότι το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς τα νεύρα γύρω από την τρύπα έχουν εξαϋλωθεί. Η όραση του 9χρονου έχει μειωθεί πλέον στα 2/10.
Με αφορμή την περίπτωση αυτή οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς για τους σοβαρούς κινδύνους από τέτοια παιχνίδια.

Ο πατέρας του 9χρονου είχε αγοράσει το λέιζερ από έναν υπαίθριο πωλητή.

Σύμφωνα με τη κ. Ανδρουδή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το χρώμα του λέιζερ, γιατί το πράσινο και το μπλε λέιζερ είναι ακόμα πιο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα παιχνίδια που εκπέμπουν κόκκινη ή πορτοκαλί δεσμίδα, λόγω της εξαιρετικά ισχυρής συχνότητάς τους.

«Αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού» δήλωσε στο CNN ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Λος Άντζελες, Τόμας Λι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου